CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ise “Büyükşehir Belediyesi’nin el değiştirmesinden sonra yaptıramadıkları şeyleri bakanlık vasıtasıyla yaptırıyorlar. Çok değil 6 ay sonra o da değişir. O bakanlık ellerinden gittiğinde, mutlaka bunun geriye dönüşü olur” dedi.

Demirören Grubu’nun kredi borçlarına karşılık Ziraat Bankası’na geçtiği belirtilen İstanbul'un Göktürk Mahallesi’ndeki Kemer Country Golf Sahası'na, Emlak Konut GYO’nun inşa edeceği projeye karşı bölge sakinlerinin mücadelesi sürüyor. Proje ile ilgili iki kez yürütmeyi durdurma kararı verilmesine karşılık, inşaat çalışmaları hala sürerken, ‘Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi’ üyeleri İBB Meclisi toplantısı öncesi CHP grup üyelerini ziyaret etti.

‘Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi’ üyelerinin İBB CHP Grubu ile görüşmesine CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, CHP Meclis üyeleri Gülsüm Polat, Ali Haydar İşgar katıldı. Görüşmede, ‘Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi’ sözcüsü Gülseren Onanç şunları söyledi:

“BU SÜRECİN İBB MECLİSİ TARAFINDAN DURDURULMASI GEREKİYOR: Yapılan bütün bu usulsüzlükleri kamuoyu ile paylaşmaya, sizleri de göreve davet ediyoruz. İki hafta önce Eyüpsultan Belediyemizi ziyaret ettik. Oradaki belediye meclis üyelerine yapılan usulsüzlükleri söyledik. Bir an önce yapılması gerekenleri söyledik, aksiyon almalarını talep ettik. Şu ana kadar yapılan herhangi bir aksiyon yok. Türkiye’de ve İstanbul’da şöyle bir süreç var. 'Cumhurbaşkanlığı Kararı' ve 'Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Rezerv Yapı Alanı' diye. İstanbullumuzun ve Türkiye’mizin bütün yeşil alanlarına bir çökme operasyonu yapılıyor. Bu çökme operasyonları daha sonra belediyelerin ruhsat ve inşaat süreçlerine giriliyor ve sizlerde belediyelerde hem ilçe hem de büyükşehir belediyesi bize göre büyük suçun bir şekilde ortağı haline getiriliyor. Bu rezerv yapı alanı denilen sürecin bir an önce İBB Meclisi tarafından durdurulması ve itiraz edilmesi gerekiyor.

BİZİM YEŞİL ALANIMIZ BU USULSÜZ KREDİNİN BİR TEMİNATI OLARAK GÖSTERİLİYOR: Kemerköy’de yaşadığımız tam da böyle bir şey. Bizim alanımız, aslında bir yeşil alan, 30 yıldır bizim kendi ellerimizle büyüttüğümüz, baktığımız bir yeşil alan ama Demirören’in özgür basını sonlandırmak üzere Doğan Medya’yı satın almak için Ziraat Bankası’ndan usulsüz kredisine alet edilmiş bir yeşil alandan söz ediyoruz. Bizim yeşil alanımız maalesef bu usulsüz kredinin bir teminatı olarak gösteriliyor. Daha sonra da onu imara açtılar biz mücadele ederek o imarı durdurduk 2020 yılında. Daha sonra burası rezerv yapı alanı olarak, yani bir başka hülle ile bizim yeşil alanlarımız imara, yapılaşmaya açıldı. Şu anda 358 bin metrekarelik yeşil alanımızın üzerine haksız, hukuksuz bir yapılaşma oluyor. Biz 22 gündür buna direniyoruz.  Büyükşehir Belediyesi’ni de ilgilendiren ihlaller var, bununla ilgili İSKİ kanalıyla bildirdik. İSKİ de bu sürecin içine dahil oldu. Ama henüz bu ihlallerin, bu sürece bir yaptırımı maalesef olamadı. İBB, İBB Meclisi, henüz bu yapılan ihlalleri bu yapılan yapılaşmaları durdurmak olarak yerine getiremedi. Size bu derdimizi anlatmak sizi göreve çağırmak üzere buradayız.”

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı da görüşmede şunları dile getirdi:

"MESELE ASLINDA TAMAMEN BİR İMAR RANTI HİKAYESİ: YAPTIRAMADIKLARI ŞEYLERİ BAKANLIK VASITASIYLA YAPTIRIYORLAR"

 Mesele aslında tamamen imar rantı hikayesi, İstanbul’da çok uzun zamandır yaşadığımız, yeşil alanların imara açılması ile ilgili geçmiş yıllarda önemli gördük CHP Grubu olarak uzun yıllardır bütün bu hukuksuzluklara karşı durup hem siyaseten hem de hukuken bunlara cevap veriyoruz ve dava açıyoruz. Böyle kazandığımız onlarca, yüzlerce dava var.

BAKANLIK VASITASIYLA İMARA AÇIYORLAR:

Ama ne yazık ki mevcut iktidar geçmiş dönemde Büyükşehir Belediyesi vasıtasıyla yaptıklarını, Büyükşehir Belediyesi'ni kaybetmelerinden sonra, ellerinde olan bakanlık vasıtasıyla yeşil alanları ya da imara açık olmayan yerleri imara açıyorlar. Sadece Kemerköy’deki hadise biraz daha farklı. Onun bir özelliği var, medya kuruluşunun el değiştirme hikayesinin baş aktörü olmasından kaynaklanıyor. Oradaki spor alanlarının imara açılması olayı, orada bir imar rantı yaratılması, imar rantıyla da oraya ödenmesi gereken paranın buradan ödenmesi meselesi…

BELEDİYE MECLİSİ'NİN ALDIĞI KARARA GÖRE VE DE HUKUKEN ORASI ASLINDA SPOR ALANI

2018 yılında bu konu gündeme geldiği günden bu yana takipçisiyiz. Ben Pendik Meclis üyesiyim temelde, ama buradaki hadiseyi baştan beri biliyoruz ve takip ediyoruz. Hukuken de siyaseten de bu meseleyi takip etmeye, orada yaşayan vatandaşlara destek vermeye devam ediyoruz. Biz geçen dönem buna karşı çıktıktan sonra da o dönem karşımıza çıkan kaynaklar doğrultusunda doğrusunu yaparak, oranın tekrar spor alanı olması için kararımızı verdik ve orası spor alanı oldu. Belediye Meclisi'nin aldığı karara göre ve de bize göre hukuken orası aslında spor alanı oldu. Çünkü geçmiş dönemde gelen hukuksuzluğa dur dedik. Orası spor alanına dönmesi için daha sonra da orası eski haline döndü. Büyükşehir Belediyesi’nin el değiştirmesinden sonra yaptıramadıkları şeyleri bakanlık vasıtasıyla yaptırıyorlar. Çok değil 6 ay sonra o da değişir. Elbette bir zarar veriliyor burada, ama mutlaka bunun geriye dönüşü olur. Geçmiş dönemden bu yana bu konuyu nasıl takip ediyorsak bugün de takip etmeye devam edeceğiz. Arkadaşlarımızın da yapması gerekenler varsa onları da konuşuruz. Şu an hangi noktadalar bunu bilmiyorum, hangi girişimler yapıldı ki girişimler yapılıyor. Özellikle başkanımızın yönlendirmesiyle imardan sorumlu genel sekreter yardımcımız bizzat olayla ilgileniyor. Onun haricinde 4 tane daire başkanlığı bizzat ilgileniyor, belediye meclis üyelerimiz bizzat ilgileniyor. Bu hafta içerisinde konuyu Belediye Meclisi'nde gündeme getiririz.”

CHP Grubundaki görüşme sonrası ‘Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi’ sözcüsü Gülseren Onanç bir de basın açıklaması yaptı. Onanç şunları söyledi:

"YEŞİL ALANLAR ÜZERİNE REZERV YAPI ALANI ADI ALTINDA BİR ÇÖKME OPERASYONU YAPILIYOR"

Biz bugün Göktürk Yeşil kalsın girişimi olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ni ziyaret ettik. CHP Grubu'nu ziyaret ettik, onlara 22 gündür Kemerköy'de yaşanan işgalin detaylarını daha iyi anlatıp, onları göreve davet ettik. Çünkü; şu anda Büyükşehir Belediyesi'nin uhdesinde olan çeşitli sorumluluklar var. Öncelikli olarak şunu söylemek lazım: Şu anda Türkiye'de, İstanbul'da bütün yeşil alanlar üzerine 'rezerv yapı alanı' adı altında bir çökme operasyonu yapılıyor ki Kemerköy'de bunlardan önemli bir tanesidir. Buna dikkat çektik. Bu yeşil alanların hepimize ait olduğunu aslında dünyaya ait olduğunu, geleceğe ait olduğunu söyledik. Ayrıca, bu alanlar aynı zamanda deprem toplanma alanları. Depremin de İstanbul için önemi ortada. Olası bir depremde kullanılacak alanın şu an işgal edildiğini söyledik. Yine biz İstanbullular olarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ni bu konuda da göreve davet ettik.

TAŞKIN OLMA RİSKİ ÇOK YÜKSEK: Daha sonra bizim Kemerköy'de yapılan ihlallerden iki tanesini çok önemli bulduğumuzu söyledik.  Bir tanesi; Cendere Deresi'nin taşma olasılığı. Bakın şu anda yoğun bir yağmur başladı. Eğer bu yağmur böyle devam ederse şu anda bizim içinde bulunduğumuz Kemerköy'ün inşaat yapılaşma alanı içerisinde taşkın olma riski çok yüksek. Bu eskiden de vardı, şu andaki bu yapılaşmadan sonra çok daha fazla arttı. Bu riske de dikkat çektik. Aynı zamanda İSKİ'nin şu anda ihlal edilen İstanbul Caddesi üzerindeki alanın da bir an önce eski haline getirilmesini talep ettik. İSKİ'yi, Büyükşehir Belediye Meclisi'ni ve Büyükşehir Belediyesi'nin yöneticilerini göreve davet ettik. Onlar da bunun takipçisi olacağını söylediler.

YEŞİL ALAN İHLALİ SÖZ KONUSU

Şu anda yeşil alan ihlali söz konusu hem de kamusal bir alan. Bu ihlalin bir an önce sonlandırılmasını istiyoruz. Diğeri de yine İSKİ'nin sorumluluğunda olan Cendere Deresi'nin ihlali. Yine söylediğimiz gibi demin su taşması, su baskını riskinin çok yüksek olduğu bir alan bu. Bir an önce kapatılmalı ve o inşaat bir an önce durdurulması gerekiyor. Ayrıca ruhsatsız inşaat sürecinin de yerel belediye tarafından verildiği bir sürece de dahil olunması gerektiğini hatırlattık kendilerine. Her ne kadar bunu Eyüpsultan Belediyesi, bu usulsüz ruhsat sürecini götürse de biz Büyükşehir Belediyesi'nin bu usulsüzlüğün takipçisi olmasını ve bunu sonlandırması gerektiğini söylüyoruz. Çünkü bu ruhsat sürecinde, yeniden Büyükşehir Belediyesi'nden birtakım talepler olacaktır. Bu konuda da kendilerini göreve davet ettik."