Dünyanın dört bir yanındaki göçmen işçiler binbir zorlukla hayatta kalma mücadelesi verirken hükümetler ise işçilerin ağır ve yasadışı koşullarda çalıştırılmasına göz yumuyor. Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 19 Kasım’da yayımlanan iş cinayetinde hayatını kaybetmiş göçmen işçilerle ilgili rapor, Katar’ın hedefinde. Raporda, Doha’daki 2022 FIFA Dünya Kupası için yapılan stadyum inşaatında bir yıl içinde 50 göçmen işçinin hayatını kaybettiği ve 500’den fazla işçinin yaralandığının ortaya çıkması, Katar hükümeti ve futbol organizasyon komitesinin yalanlarıyla örtbas edilmeye çalışılıyor.

BAKANLIK UTANMADI: ÖLÜMLER AZALMIŞ

ILO, 2014’ten bu yana süren Doha’daki stadyum inşaatında çoğu Bangladeşli, Hindistanlı ve Nepalli olan göçmen işçilerin yüksekten düşme, ağır objelerin altında kalma gibi nedenlerle hayatını kaybettiğini belirterek Katar hükümetini iş cinayetlerini bildirmemekle suçlamıştı. Katar Çalışma Bakanlığı ise konuya ilişkin önceki gün yaptığı açıklamada, ILO’nun ölüm oranlarının doğruyu yansıtmadığını hatta raporun iş kazalarındaki düşüşe işaret ettiğini savundu. Ölümleri önlemek için bir dizi reform yapıldığını savunan bakanlık, "Basında göçmen işçi ölümleriyle ilgili bildirilen rakamlar çılgınca yanıltıcı. Hükümet, yabancı nüfusumuzun sağlığı konusunda şeffaf ve Katar’daki ölüm oranları, küresel olarak ülkelerle aynı seviyede" ifadelerini kullandı.

FIFA Dünya Kupası’nın Katarlı organizatörleri de rapordaki çarpıcı verileri aynı söylemlerle yalanladı, 2014’ten bu yana stadyum inşaatındaki iş cinayetlerinde yalnızca üç göçmen işçinin hayatını kaybettiğini iddia etti. Organizasyon komitesi başkanı Nasser al Khater dün yaptığı açıklamada, "Eleştiriler var, evet yapılması gerekenler de var. Ancak çok ilerleme kaydettik ve ne yazık ki bu uluslararası raporlara yansımıyor. Katar’ın son yıllarda iş kazalarına ilişkin uyguladığı reformlar hakkında haberler yapılmıyor. Bu ülkenin başarılarına objektif yaklaşılmıyor" diye konuştu. Ancak göçmen işçiler bu reformlardan haberdar değil. İngiltere merkezli Sky News haber kanalına konuşan bir göçmen işçi, inşaatın tamamlanması için aşırı çalışmaları gerektiğini söyledi. İsmi açıklanmayan işçi, "İnşaat çalışmaları yetkililerin söylediği kadar tamamlanmaya yakın değil. Evet, hazır olacak ama sadece çok çalıştığımız için" dedi.

‘İSTATİSTİĞİN ARDINDA BİR İŞÇİ VE AİLESİ VAR’

Katar’daki göçmen işçilerin stadyum inşaatındaki insanlık dışı koşulları daha önce de gündeme gelmiş, ancak buna karşı hiçbir adım atılmamıştı. Londra merkezli gözlemci Uluslararası Af Örgütü ağustos ayında açıkladığı raporda, Katar makamlarını "iş cinayetleri ve güvencesiz çalışma koşulları arasındaki kanıtlara rağmen soruşturmadan kaçtığını" vurgulamıştı. İngiltere merkezli Guardian gazetesi de şubat ayında yayımladığı haberde, Katar’da 2010 yılından bu yana 6 bin 500 Güney Asyalı göçmenin hayatını kaybettiğini, her hafta 12 işçinin can verdiğini belirtmişti. Katar’daki ILO Proje Ofisi Başkanı Max Tuñón, "Her istatistiğin arkasında bir işçi ve ailesi olduğu için acilen hareket etmeliyiz" çağrısında bulunmuştu.

VİETNAMLI İŞÇİLER: HAPİSHANEDEYİZ

Güney Asyalı göçmen işçiler de hak ihlalleriyle karşı karşıya. Sırbistan’da Çinli şirket Linglong’a ait lastik fabrikasının inşaatında çalışan Vietnamlı göçmen işçiler beş gündür grevde. Fransa merkezli AFP ajansının haberine göre, işçiler kendilerine vaat edilen koşulların sağlanmadığını vurgularken şirket ise işçilerin bir taşeron aracılığıyla işe alındığını bu nedenle taşeron firmanın işçilerden sorumlu olduğunu savunuyor. Dung Nguyen isimli işçi, AFP’ye yaptığı açıklamada, "işe alınırken kendisine Sırbistan’daki bir Alman şirketinde çalışacağının söylendiğini" aktardı. Nguyen, "Havalimanına indiğimizde pasaportlarımıza el konuldu. Hapishanede gibiyiz" dedi. Vietnam Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin yaptığı açıklamada olayı takip ettiklerini belirtirken Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić ise grevdeki göçmen işçilere yönelik, "Ne istiyorsunuz, 900 milyon dolarlık yatırımı yok etmeyi mi?" ifadelerini kullandı.

10 BİNİ AŞKIN GÖÇMEN TAYLAND’A AKIN ETTİ

Güney Asya ülkesi Myanmar’dan binlerce kişinin Tayland’da çalışmak için komisyonculara ücret ödeyerek sınırı geçmesi de kamuoyuna yansıdı. Tayland merkezli Bangkok Post gazetesinin dün yayımladığı haberde, Tayland parlamentosunun 28 Eylül’de ülkedeki kaçak göçmen işçilerin çalışma statüsü almalarına hak tanıması ve 1 Kasım’da sınırlardaki koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılması üzerine ülkeye son iki ayda 10 bini aşkın Myanmarlı göçmen işçi vardı. İşçilerin Bangkok ve Samut Prakan gibi yüksek iş olanağına sahip bölgelerde çalışmak için komisyonculara 20 bin baht (600 dolar) ödediği aktarılan haberde, patronların da sağlık sigortası dahil bir dizi ek ücretleri ödememek için göçmen işçileri tercih ettiği vurgulandı. Chiang Mai kentinde garsonluk yapan 35 yaşındaki Myanmarlı işçi Kham Man, gazeteye yaptığı açıklamada, "Benim için her şeyi organize eden bir acenteye 20 bin baht ödedim. Geçen ay çalışma izni olmadan bu işe girdim" dedi. Tayland İstihdam Bakanlığı, işverenlerin 400 binden fazla göçmen işçiye ihtiyaç duyduğunu açıklamıştı.