Giresun Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Çamoluk ilçesinde 14 kişinin mantardan zehirlenerek hastaneye kaldırıldıkları hatırlatıldı.

ŞÜPHELİ MANTAR KESİNLİKLE TÜKETİLMEMELİ”

Tedavileri devam eden kişilere acil şifalar dilenen açıklamada, "Doğada yetişen mantarlar hususunda tüm vatandaşlarımızın son derece dikkatli olmasını ve şüpheli mantarın kesinlikle tüketilmemesini önemle hatırlatıyoruz" denildi.

İl Sağlık Müdürlüğü’nün yazılı açıklamasında ise 14 kişinin Giresun, Trabzon, Sivas ve Gümüşhane'deki hastanelerde tedavilerine devam edildiği açıklandı.

Ülke genelinde yağışların artması nedeniyle doğada yetişen mantarların üremesi ve tüketimin artmasına bağlı zehirlenme vakalarının yaşanabileceğine işaret edilen açıklamada, "Doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ veya pişirilmiş olarak yenilmesi neticesinde ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler görülmesi olasıdır. Zehirlenme belirtileri, mantarda bulunan zehrin niteliğine göre 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkabilmekte ve çeşitlilik gösterebilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

“BELİRTİLER HALİNDE SAĞLIK KURULUŞLARINA BAŞVURUN”

Açıklamada, mantarın yenilmesinin ardından 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme belirtilerinin görülebileceği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"Bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer, böbrek fonksiyon bozuklukları ve ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilmektedir. Vatandaşlarımızın doğada yetişen ve zehirli olması muhtemel mantarları kesinlikle tüketmemeleri ancak tüketmeleri sonucunda ilgili belirtilerin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşumuza başvurmaları hayati önem taşımaktadır."