Ukrayna tahılının sevkiyatında yaşanan aksaklıklar nedeniyle küresel gıda krizinin zirveye ulaşması sonrasında Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in de katılımıyla taraflar, sorunun çözümü İstanbul'da bir araya geldi.

Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla sevkine ilişkin Türkiye, Rusya, Ukrayna askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyetinin İstanbul'daki toplantısı 1,5 saat sürdü.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Limanlarda bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla emniyetle sevkine ilişkin Türkiye, Rusya ve Ukrayna savunma bakanlıkları ile Birleşmiş Milletler heyeti arasında gerçekleşen toplantı sona erdi" ifadelerine yer verildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Olumlu ve yapıcı bir havada gerçekleşen toplantı sonucunda İstanbul’da tüm tarafların temsilcilerinin bulunacağı bir koordinasyon merkezinin oluşturulması, liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontrollerin yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi temel teknik hususlarda mutabık kalınmıştır" dedi.

Bakan Akar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "gıda krizi"nin çözümüne yönelik gerçekleştirdiği diplomatik çalışmalar ve direktifleri kapsamında sürdürdükleri görüşmelerin olumlu geliştiğini belirtti.

RUSYA: "TEKLİF PAKETİ SUNDUK"

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, görüşmelerde Rusya tarafından hazırlanan bir teklif paketinin değerlendirmeye sunulduğunu açıkladı. Savunma Bakanlığı Sözcüsü, teklif paketinin içeriğine ilişkin açıklama yapmadı.

TÜM DÜNYADA TAHIL FİYATLARI ARTTI

Ukrayna ve Rusya dünyanın en büyük tahıl ihracatçıları arasında yer alıyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali tahıl, yemeklik yağ, benzin ve gübre fiyatlarında dünya genelinde artışa neden oldu.

20 milyon ton tahılın Ukrayna'nın önemli limanlarından Odessa'dan çıkarılamadığı tahmin ediliyor. İhracatın kesintiye uğraması yüzünden dolan depolar, Ukrayna'daki yapılacak hasatların da saklanması konusunda endişe yaratıyor.

Birleşmiş Milletler, mayın döşenmemiş bölgelerden gemilerin geçmesini sağlayabilecek bir koridor oluşturulmasını öngörüyordu. Uzmanlara, Karadeniz'in mayınlardan arındırılması aylar sürebilir. BM, Ukrayna tahılının dünyaya ulaştırılmasının yanı sıra Rusya'dan da tahıl ve gübre ihracatının da devam etmesi konusunda çabalıyor.