Osman Kavala'nın da aralarında olduğu 16 kişi hakkında Gezi Parkı eylemlerine ilişkin hazırlanan iddianame, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın da aralarında olduğu 16 kişi hakkında Gezi Parkı eylemlerine ilişkin hazırlanan iddianame, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Şüpheliler 2013 yılındaki Gezi Parkı protestolarını finanse etmekle ve "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini engellemeye teşebbüsle" suçlanıyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 657 sayfalık iddianamede Gezi Parkı olayları "bir kalkışma girişimi" olarak nitelendiriliyor. Şüpheliler arasında Kavala'nın yanı sıra oyuncu Memet Ali Alabora, mimar Mücella Yapıcı ve gazeteci Can Dündar da bulunuyor.

DAVACI 61. DÖNEM HÜKÜMET KABİNESİ

İddianamede davacılar sıfatıyla 61’inci dönem hükümet kabinesi yer alıyor. Başbakan ve bakanlıların isminin yer aldığı isimler şöyle; Recep Tayyip Erdoğan, Bülent Arınç, Ali Babacan, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Binali Yıldırım, Fatma Şahin, Egemen Bağış, Nihat Ergün, Faruk Çelik, Erdoğan Bayraktar, Ahmet Davutoğlu, Taner Yıldız, Suat Kılıç, Mehdi Eker, Hayati Yazıcı, Muammer Güler, Cevdet Yılmaz, Ömer Çelik, Mehmet Şimşek, Nabi Avcı, Veysi Eroğlu, Mehmet Müezzinoğlu, Zafer Çağlayan, Emrullah İşler ve Sadullah Ergin

İDDİANAMEDE 746 MÜŞTEKİ VAR

Kabul edilen iddianamede müşteki sıfatıyla ise 746 kişi bulunuyor. İddianamede şüpheli kabul edilen 16 kişi hakkında yapılan suçlamalar ise şu şekilde; Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, mala zarar verme, nitelikli mala zarar verme, tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi, ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme, 6136 sayılı yasaya muhalefet, nitelikli yağma, nitelikli yaralama, 2863 sayılı yasaya muhalefet.

KAVALA VE ALABORA İÇİN 'ETKİ AJANLIĞI' SUÇLAMASI

İddianamede savcı, Osman Kavala’nın bir telefon görüşmesindeki “Avrupalılar her gördüğüm şeyi soruyor, iyi tamam da bu siyasi durumu nasıl değiştirecek” sözlerine ve Mehmet Ali Alabora’nın “Mesele sadece Gezi Parkı değil arkadaş sen hala anlamadın mı?” sosyal paylaşımına yer vererek, iki ismi de “etki ajanlığı” yapmakla suçladı.

GEZİ PARKI EYLEMLERİ 'KALKIŞMA' OLARAK ADLANDIRILDI

İddianamenin ilk bölümünde ‘kalkışma’ diye adlandırılan Gezi Parkı eylemlerinin ne şekilde geliştiği anlatıldı. Eylemlerin tesadüfi olmadığı dışarıdan destekle “Türkiye Cumhuriyeti’ne diz çöktürme operasyonu” olduğu iddiasına yer veren savcı, Gezi Parkı eylemlerini, ‘Arap Baharı’nın Türkiye’ye uyarlaması olarak yorumladı ve “Ağaç bahanesiyle hükümete yönelik kalkışmaya dönüşmüştür” ifadelerine yer verdi.

İDDİANAMEDE 27 MAYIS BENZETMESİ

Gezi Parkı eylemlerinin başladığı tarih olan 27 Mayıs 2013’ü, 27 Mayıs 1960 darbesi ile kıyaslayan savcı, “Halkın oylarıyla işbaşına gelmiş olan hükümet, tıpkı 27 Mayıs darbesi öncesinde olduğu gibi sokak hareketleriyle baskı altına alınmak ve devrilmek istenmiştir” ifadelerine yer verildi.

İDDİANAMEDE "OTPOR/CANVAS" İDDİASI

İddianamede, Gezi Parkı eylemlerinin başladığı ilk tarihlerde eyleme katılanların giydikleri tişörtlerde ‘#OCCUPYTURKEY’ yazısının yer aldığı ve bu etiketle ilgili binlerce tweet atıldığı yazıyor Bu isimle açılan "OCCUPYTURKEY" sayfasının, ODTÜ'de 18 Aralık 2012 tarihinde başlayan ve günlerce süren öğrenci eylemleri sırasında kurulduğu ve “O tarihteki paylaşımlara bakıldığında söz konusu grubun ODTÜ'ye destek eylemlerine de yön vermeye çalıştığının gözlemlendiği” yazılan iddianamede, “Ülkemizde 2012 yılı içerisinde OTPOR/CANVAS denetiminde, şüphelilerin oluşturduğu kolektif yapı tarafından bir halk hareketi için defalarca nabız yoklanmıştır” ifadeleri kullanılıyor. Yine iddianamede, Gezi eylemleri ile OTPOR/CANVAS bağlantısı olduğu iddia ediliyor. İddianamede bu konuyla ilgili şu ifadeler yer alıyor: “OTPOR/CANVAS'ın ülkemize uygulamayı planladığı senaryonun aktörleri; genel olarak kamuoyunda muhalif kimlikleri ile tanınan sanatçılar, reklamcılar, ajans sahipleri-çalışanları ile sosyal medya ve bilişim uzmanlarıdır. Söz konusu şahısların OTPOR lideri İvan Marovic isimli ve Sırp uyruklu şahsın öncülük ettiği bir grup tarafından eğitildiği görülmüştür.”

“FİNANSÖR GEORGE SOROS” İDDİASI

İddianamede “Gezi eylemlerinin yaşandığı dönemde OTPOR ve CANVAS hareketinin birçok yöneticisi ve çalışanının Türkiye'ye birçok kez ve yoğun şekilde geldiklerinin tespit edildiği vurgulandı” ifadeleri yer aldı ve “Finansörünün de George SOROS olduğu basında yer almıştır” dendi.

“198 PASİF EYLEM METODU”

Gezi direnişin sembolü haline gelen pek çok eylem, savcı tarafından suçmuş gibi sunuldu. Savcı bu eylemleri, Gene Sharp’ın “Diktatörlükten demokrasiye” kitabındaki ‘198 pasif eylem metodu’na dayandırdı. O eylemlerden bazıları iddianamede şöyle yer aldı: "1. Halk Konuşmaları (Gezi kalkışmasında birçok sanatçı ve halktan insanların basın yolu ile konuşmaları olmuştur) 2. Muhalefet ve Destek Mektupları (Gezi kalkışmasında bir çok ünlünün kişinin olaylara destek mektubu yazdığı tespit edilmiştir) 3. Kurum ve Kuruluş Bildirileri (Gezi kalkışmasında bir çok kuruluş olaylara destek amaçlı bildiriler yayınlamışlardır) 4. İmzalı Basın Açıklamaları (Gezi kalkışmasında bir çok kurum ve kuruluş olaylara destek amaçlı imzalı basın açıklamaları yapmıştır) 5. İddianame ve Niyet Beyannameleri 6. Grup veya Kitlesel İmza Kampanyaları (Gezi kalkışması sırasında bazı akademisyenler imza kampanyası düzenlemiştir)

GEZİ'NİN SEMBOLLERİ DE SUÇ UNSUNU SAYILDI

7. Sloganlar, Karikatürler ve Semboller (Gezi kalkışmasında her yer taksim her yer direniş sloganları atılarak taksimin her yanı bu sembollerle donatıldı. Türkiye'deki bütün mizah dergileri bu görselleri yayınlarının kapaklarında kullandılar bu sembollerden bazıları “kırmızılı kadın, duran adam, çarşı, siyahlı kadın) 8. Pankartlar, Posterler, Görsel İletişim Malzemeleri (Gezi kalkışması sırasında bir çok görsel iletişim malzemeleri kullanılmıştır) 9. El İlanları, Broşürler, Kitapçıklar ve Kitaplar (Gezi kalkışması sırasında ve sonrasında birçok olaylar ile ilgili birçok kitap ve kitapçık yazıldı) 10. Gazeteler ve Mecmualar (Gezi kalkışmasında Gezi parkı bünyesinde Gezi Postası isminde gazete çıkartıldı) 11. Kayıtlar, Radyo ve Televizyon (Gezi kalkışmasında Gezi parkı bünyesinde internet üzerinden yayın yapan ÇAPULTV isminde kanal kuruldu) 12. Gökyüzüne veya Toprağa Yazılan Yazılar (Gezi kalkışmasında ilginin çekilebilmesi için çok sayıda duvar yazıları yazılmıştır)."

6 KİŞİ HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKARILMIŞTI

Can Dündar'ın da aralarında bulunduğu 6 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Yakalama kararı çıkarılan isimler şöyle: • Ayşe Pınar Alabora • Can Dündar • Memet Ali Alabora • Gökçe Yılmaz • Handan Meltem Arıkan Hanzade • Hikmet Germiyanoğlu

ABD VE AB TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

ABD Dışişleri Bakanlığı daha önce Gezi olaylarıyla ilgili soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame nedeniyle "ciddi şekilde kaygılı" olduğu açıklaması yapmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Palladino "İfade özgürlüğü hakkını kullanmak, ağırlaştırılmış müebbetle sonuçlanmamalı" ifadesini kullanmıştı. ABD'li sözcü, "İfade, barışçıl toplanma ve örgütlenme özgürlüğü haklarını kullanabilmek sağlıklı bir demokrasinin temelidir. Türkiye'yi bu özgürlüklere saygı duymaya ve keyfi şekilde tutulan bu kişileri serbest bırakmaya davet ediyoruz" demişti. İddianameye Avrupa Birliği de tepki göstermişti. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, söz konusu iddianame nedeniyle "dehşete kapıldığını" belirterek şüphelilere yöneltilen suçlamaları "kabul edilemez" bulduğunu ifade etmişti.