Yiğit Aksakoğlu'nun yargılanmasına dayanak gösterilen telefon kayıtlarının; Aksakoğlu lehine olan kısımlarının gizlendiği ortaya çıktı. 

Avrupa Konseyi’nin Türkiye için yaptırım prosedürü başlatmasına neden olan Gezi davasında kayıtların bir kısmının gizlendiği ortaya çıktı. Dava kapsamında 7 ay tutuklu kalan Yiğit Aksakoğlu’nun, yargılanmasına dayanak gösterilen telefon kayıtlarında yer alan tam aksi yöndeki ifadelerinin gizlendiği tespit edildi.

AKSAKOĞLU 7 AY TUTUKLU KALMIŞTI

T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre davanın açıldığı aşamada 7 ay tutuklu yargılanan sanıklardan Yiğit Aksakoğlu’na sorgularında ve iddianamede, "Otpor lideri Ivan Maroviç’i Türkiye’ye getirerek, Gezi eylemlerini yeniden alevlendirmeye çalışmak" suçlaması yöneltildi. Buna kanıt olarak da Aksakoğlu’nun 2013’te yaptığı bir konuşmada, şiddetsiz eylemler konusunda ders verecek isim soran bir akademisyene, Maroviç’i önermesi gösterildi. Ancak, bu konudaki ifadeleri iddianameye alan savcının, Aksakoğlu’nun hemen ardından sarf ettiği, "Ivan’ı önermiş olmayayım" sözlerini gizlediği anlaşıldı.

KAYITLARIN DİNLENMESİ TALEBİNE RET

Konuşma kayıtları yıllar sonra dosyaya girdiğinden avukatlar da bu bilgilere erişemedi. Avukat Aslı Kazan, ses kayıtlarını dün yapılan duruşmada dinletmek istedi, ancak mahkeme bu talebi de geri çevirdi.

Sanıklar lehindeki delilleri de araştırma yükümlülüğü bulunan savcıların, bunu yapmadıkları gibi iddianame ve mütalaaya aldıkları konuşmaların hemen devamındaki ifadeleri gizlediklerini gösteren konuşmaların kayıtlarının dava dosyasında da döküm olarak yer aldığı anlaşıldı.