Ankara Kızılay'daki faaliyetleri engellenen SAAB Restoranın işletmecisi Mohamed Abdullahi serbest bırakıldı. Mohamed Abdullahi’nin bir ayı aşkın süredir Akyurt Geri Gönderme Merkezinde tutulduğu öğrenildi.

Mohamed Abdullahi serbest kaldığını sosyal medya hesabından duyurdu.

NE OLMUŞTU?

Mohamed Abdullahi'nin işletmecisi olduğu, Ankara Çankaya'da Arap ve Afrika yemekleri yapan "Saab" restoran, ilk olarak 2021 Eylül ayında polis ve zabıtaların ırkçı müdahalelerinin hedefi olduğu için gündeme gelmişti.

Restoran 18 Haziran 2022'de ise tabelasında yer alan sarı, kırmızı ve yeşil renklerle tartışma konusu oldu. Afrika Devletler Birliği'nin bayrak renklerinin olduğu tabelası polis tarafından beyaza boyandı.

Irkçılığa maruz kaldığını belirten restoran işletmecisi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimliğini göstererek duruma tepki göstermişti:

"Tabela açmak yasak mı? Türkiye'de yasal olarak çalışmak suç mu? Bu kimliğim. Ben Türk olarak burada çalışamıyorum. Benim üç tane çocuğum var. Suçsa vereyim bu kimliği gideyim. Bu ırkçılık. Bu rengi Allah yaratmış. Siyah olmak suç mu? Allah verdi rengimi, yıkayamıyorum, silemiyorum."