Hayvan Hakları Federasyonu, sokak hayvanları için yayınlanan genelgeyi yeterli bulmadıklarını belirterek, özel klinikleri de içine alan ve hayvanlarını hızlıca kısırlaştırılmasını sağlayan kapsamlı bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.

İçişleri Bakanlığı, valiliklere koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanları için dün bir genelge gönderdi. Genelgede vali ve kaymakamlıklar ile yerel yönetimler başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile koordinasyon sağlanarak, bu süreçte yiyecek bulmakta zorlanabilecek sokak hayvanlarının aç kalmaması için gerekli tedbirlerin alınması istendi. Buna göre, başta hayvan barınakları olmak üzere park, bahçe gibi sokak hayvanlarının yaşam alanlarında tespit edilen noktalara düzenli olarak mama, yem, yiyecek ve su bırakılacak. İhtiyaç duyulan alanlar dezenfekte edilecek, yurttaşın da bu konudaki hassasiyeti artırılacak.

"YETERİNCE BESLENEMEZLERSE, ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE ÖLEBİLİRLER"

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilcilerinden Şule Baylan, genelgenin hayvan hakları savunucularını memnun ettiğini belirtti. “İçinde bulunduğumuz salgın günleri ne yapacağımızı, ne kadar süreceğini bilemediğimiz bir mücadeleye dönüştü” diyen Baylan, salgın günlerinde sokak hayvanlarının beslenmesi ve bakımı önemli olduğunu vurguladı. Baylan, hayvanların yeterli beslenemedikleri zaman çok hızlı bir şekilde hastalık geliştirip, ölebildiklerini hatırlattı.

"BESLENME KADAR KISIRLAŞTIRMA DA ÖNEMLİ"

Bu dönemde sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasının açlık kadar önemli olduğuna dikkat çeken Baylan, şu ifadeleri kullandı: “Bu süreçte üremenin de durdurulması gerekiyor. Yaygın bir şekilde kısırlaştırma yapılması çok önemli. Buna dair bakanlığın da bir çalışma yapmasını bekliyoruz. Belediye veterinerlerinin bakım ve kısırlaştırma konusunda yeterli koşullara sahip olmayabilir. Ancak herkes mahallesinde bulunan bir veteriner hekime sokakta bulduğu hayvanları götürüp, kısırlaştırabilir. Bu konuda bakanlık ve özel klinikler bir sözleşme yapabilirler. Umuyoruz ki bakanlık bu talebimizi de yerine getirir.”