Meclis Genel Kurulu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçe görüşmelerinde HDP Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin’e sarf ettiği sözler nedeniyle 3 bileşim ceza verildi.

HDP Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin’in konuşması sırasında sarf ettiği “Geleceği biz inşa edeceğiz. Yeni Türkiye inşasında halkların kardeşliği ve birliğini biz sağlayacağız. Türkiye'ye demokrasi ve barış, Kürdistan’a özgürlük şiarıyla iktidara geleceğiz” sözleri için Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, tüm parti gruplarını kürsü arkasına çağırdı.

Tüm partilerin Grup Başkanvekillerinin katılımıyla yapılan görüşme ardından Süreyya Sadi Bilgiç, Maçin’in kürsüde sarf ettiği “Kürdistan’a özgürlük” sözlerinin yasama dokunulmazlığı kapsamında olmasını ancak Meclis dışında sarf edilmemesi gerektiğini Genel Kurul’da oylamaya sundu. Genel Kurul’da yapılan oylamada AKP, MHP ve İYİ Parti oylarıyla öneri kabul edildi. CHP, çekimser kaldı.

‘3 BİLEŞİM ÇIKARMA CEZASI’

Meclis Başkanvekili Bilgiç, sarf edilen sözlerin İç Tüzüğü’n 161’inci maddesinin birinci fıkrasının 3 numaralı bendinde yer alan “Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü esasında Anayasa’da düzenlenen idari yapısına aykırı tanımlama yapma kapsamında olduğundan Meclis’ten geçici olarak çıkarma cezası gerektirmektedir” dedi.

Bilgiç, Maçin’in 3 bileşim Genel Kurul’a katılmama cezasını oylamaya sundu. AKP, MHP ve İYİ Parti oylarıyla ceza kabul edildi. CHP ise çekimser kaldı.

2017 YILINDA BAYDEMİR’E VERİLMİŞTİ

Meclis Genel Kurulu’nda 13 Aralık 2017 tarihinde de Urfa Milletvekili Osman Baydemir’in “Bizim bir rolümüz var, bir misyonumuz var. Ben Kürt halkının bir evladı olarak, Kürdistan’dan gelen bir temsilci olarak benim şöyle bir rolüm var” sözleri üzerine tartışma çıkmıştı. Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, “Türkiye’de Kürdistan diye coğrafi ve siyasi bir tanımlama yoktur” diyerek Baydemir’e nereyi kast ettiğini sordu. Baydemir, elini kalp hizasına götürerek birkaç kez, “İşte, orası Kürdistan” karşılığını vermişti.

Tutanakların incelemesi ardından Baydemir’e 2 oturum Genel Kurul’a katılmama cezası verilmişti.