CHP’de “Gelecek için Biz” adlı grup olağanüstü kurultay çağrısı yaptı. Açıklamada, 24 Haziran seçimlerinin parti adına "açık bir başarısızlıkla sonuçlandığı" belirtilerek, "Cumhuriyet Halk Partisi delegelerini olağanüstü kurultay için imza vermeye davet ediyoruz" denildi.
[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]C[/mks_dropcap]umhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) Selin Sayek Böke, İlhan Cihaner ve Ali Şeker gibi milletvekillerinin oluşturduğu “Gelecek İçin Biz” adlı grup yazılı basın açıklaması yayımladı. Açıklamada, adil ve güvenli koşullarda gerçekleşmeyeceğinin bilinerek girilen 24 Haziran seçimlerinin CHP açısından başarısızlık ile sonuçlandığı belirtilerek, "Ekonomik ve siyasal krize, halkın meydanlardaki coşkulu dinamizmine rağmen AKP-MHP bloğu Cumhurbaşkanlığını kazanmanın yanı sıra Meclis’te çoğunluğu elde etmiş, rejim değişikliği gerçekleşmiştir" denildi. 'YENİ BİR SİYASETE OLAN İHTİYAÇ HER ZAMANKİNDEN FAZLADIR'  Türkiye’nin bu karşı devrimi aşmasına öncülük edebilecek olan CHP'nin siyaset anlayışını devrimci biçimde değiştirmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, "Bu değişim, partimizin siyasi-ideolojik çizgisinden, örgütlenme anlayışına, toplumla kurduğu ilişki biçiminden, muhalefet anlayışına kadar uzanan geniş bir alana müdahale edilmesini zorunlu kılmaktadır" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, "24 Haziran seçim sonuçları CHP’de uzun döneme yayılmış siyasetsizliğin eseridir" denilerek, şu ifadelere yer verildi: "Hal böyleyken Cumhuriyet Halk Partisi’nin mevcut yönetimi, bugünkü siyaset anlayışını sürdürmekte ısrarlıdır. Yeni bir siyasete olan ihtiyaç her zamankinden daha fazladır. Bugünün olağanüstü koşulları, siyasi mücadeleyi toplumla buluşturacak, Meclisi de içeren ama mutlaka onun da dışına taşan bir siyaseti gerektirmektedir." 'İDEOLOJİK KAFA KARIŞIKLIĞI GİDERİLMELİDİR' Açıklamada, CHP'nin "sağdan oy alma" kaygısı ile içine düşürüldüğü siyasetsizlik ve ideolojik kafa karışıklığının acilen giderilmesi gerektiği belirtilerek, "Eşitliğe, özgürlüğe, laikliğe, barışa ve demokrasiye sahip çıkan, Türkiye’nin tüm temel sorunlarıyla yüzleşen ve çözümler üreten bir siyasi program oluşturulmalıdır" denildi. Parti tüzüğünün değiştirilmesi gerektiğinin altı çizilen açıklamada, "Genel Merkezimiz seçim sonrası kapsamlı bir muhasebe yapmaya olanak verecek bir olağanüstü Kurultay toplanmasını, Yerel Seçimleri gerekçe göstererek reddetmiştir. Oysa biliyoruz ki; mevcut siyasi yöntemler ve yaklaşımla yerel seçimlerin başarısızlıkla sonuçlanması kaçınılmazdır" ifadelerine yer verildi ve yapılması gerekenler şöyle sıralandı:
  • Yerel seçim adaylarının belirlenmesinde önseçim temel yöntem olarak benimsenmelidir.

  • Sosyal demokrat belediyecilik programı katılımcı bir anlayışla bugünden oluşturulmalı ve kamuoyuna açıklanmalıdır.

  • Seçim ve sandık güvenliği konusunda ortaya çıkan yetersizlik ve eksiklikler, profesyonel ve şeffaf bir yaklaşımla giderilmeli, toplumda bu konuda oluşan haklı kaygılar hızla ortadan kaldırılmalıdır.

'TÜM BİLEŞENLERİ DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ' Açıklamada, yeni bir yönetim iradesinin oluşmasına olanak sağlanması gerektiğine dikkat çekilerek, "Faşizme karşı omuz omuza mücadele etmesi gerekenlerin karşı karşıya gelmesine, yoldaşlık hukukunun bozulmasına izin vermemiz mümkün değildir" denildi. "Partimizin vakit geçirmeden Olağanüstü Kurultaya gitmesinin zorunlu hale geldiğine işaret etmektedir" diye belirtilen açıklamada, son olarak şu ifadelere yer verildi: "Bu ilkeler ışığında, toplumun beklentisi haline gelen kapsamlı değişimi gerçekleştirmek üzere, Cumhuriyet Halk Partisi delegelerini olağanüstü kurultay için imza vermeye davet ediyoruz. Partinin ve ülkenin çıkışını evrensel sol değerlerde ve büyüyen toplumsal muhalefetle bütünleşmekte gören partimizin tüm bileşenlerini dayanışmaya çağırıyoruz. Gelecek için Biz olarak, bu tarihi sorumluluğu üstleneceğimizi ve üzerimize düşeni yapacağımızı kamuoyuna duyururuz."