İHD Ankara Şubesi, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası dolayısıyla şube binası önünde basın açıklaması yaptı. “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” pankartının taşındığı açıklamaya HDP Ankara İl Eşbaşkanı Perihan Pakize Sinemillioğlu’nun yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre açıklamada konuşan İHD Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat, “Adliyelerin kapıları inkara ve cezasızlığa değil, hakikate ve adalete açılsın. Yargı makamları gözaltında kaybetme vakalarında maddi gerçeği açığa çıkarma ve suçun faillerini tespit edip cezalandırmak yerine, gerçeği örtbas etme, failleri cezasız bırakıp adalet talep edenlerin seslerini bastırma ve cezalandırma yönünde bir pratik sergilemektedir” dedi.

"GEÇMİŞİMİZLE YÜZLEŞMEK VE HESAPLAŞMAK ZORUNDAYIZ"

Gözaltında kaybetmelerin örgütlü bir biçimde gerçekleştiğinin altını çizen Kanat, “Tüm devlet kurumlarının işbirliği ile örtbas edildi. Bu yüzden yaygın ve sistematik bir biçimde işlenebildi ve sonuçsuz/ cezasız bırakılarak işlenmeye devam etti/ediyor. Hukuku ve vicdanı yok sayan, suçu ve devlet şiddetini normalleştiren bu zihniyete karşı hakikati bilme, travmatik geçmişle yüzleşme ve hesaplaşma talebimizden vazgeçmiyoruz. Hak ve adalet yokluğunun ülkemizde yarattığı ağır tahribatların telafisi için, bütün bunların kaynağı olan geçmişle yüzleşmek ve hesaplaşmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

"ADALETSİZLİĞİ DERİNLEŞTİREN KEYFİYETE SON VERİLSİN"

Devleti yönetenlere seslendiklerini dile getiren Kanat, “İnsan haklarını ve hukuku yok sayan, kurumları çürüten, adaletsizliği derinleştiren keyfiyete son verilsin. Dört yıla yakın bir süredir hiçbir hukuki dayanağı olmadan Cumartesi Annelerine ve topluma kapatılan Galatasaray Meydanındaki yasağın derhal sonlandırılmasını istiyoruz. Gözaltında kaybetmeyi suç olarak düzenleme, yargılama ve cezalandırma yükümlülüğü yerine getirilsin. İnsan haklarına dayanan, demokratik bir Türkiye talebimizde ısrar edeceğiz” diye konuştu.