DİSK Başkanlar Kurulu’nda görüşülen gelecek dönem örgütlenme ve mücadele programı DİSK Genel Merkezi önünde yapılan basın açıklaması ile deklare edildi. 1 Ekim 2021 Cuma günü gerçekleştirilen açıklamaya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, DİSK Yönetim Kurulu üyesi Seyit Aslan, DİSK üyesi sendikaların genel başkanları, genel merkez ve şube yöneticileri de katıldı.

ŞAHLANAN TEK ŞEY İŞSİZLİK PAHALILIK, FATURALAR, BORÇLAR, ZAMLAR

DİSK Yönetim Kurulu adına açıklamayı DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı. İktidarın “ekonomi şahlanıyor” söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Çerkezoğlu, işçi sınıfı başta olmak üzere geniş halk kesimleri için şahlanan tek şey işsizlik, pahalılık, faturalar, borçlar, zamlar olduğunu söyledi.

"İŞSİZLİĞİN ARTTIĞINI ARTIK HEMEN HER EVDE OLAN İŞSİZLERDEN GÖRÜYORUZ"

Televizyonlarda, gazetelerde anlatılan pembe masallar artık kimseyi uyutmadığını ifade eden Çerkezoğlu,  “Alım gücümüzün düştüğünü her gün çarşıda, pazarda, markette yaşadıklarımızla biliyoruz. İşsizliğin arttığını artık hemen her evde olan işsizlerden, özellikle genç ve kadın işsizlerden görüyoruz” dedi.

“2022 KIŞINA PAHALILIK VE İŞSİZLİK DAMGA VURACAK"

Ülkeyi gerçek anlamda karakışın beklediğini söyleyen ve 2022 kışına pahalılık ve işsizliğin damga vuracağını ifade eden Çerkezoğlu, konuşmasının devamında şunladı söyledi:

"Türkiye’nin salgın süresince milli gelirine oranla kendi halkına en az nakit desteği veren ülkelerden biri olduğu gerçeğinden hiç bahsedilmiyor. İşçilerin patronundan daha yüksek oranda vergi ödediği bir ülke haline geldiğimiz gerçeği gizlenmek isteniyor. Pandemide halk işsizlikle ve geçim zorluklarıyla mücadele ederken bir avuç ayrıcalıklı şirketin vergi borçlarının sıfırlanmasını, İŞKUR ve SGK kaynaklarından yapılan kıyakları kimse görmüyor zannediyorlar."

"GEÇİNEMİYORUZ DİYENLER ÇÖZÜM İSTİYOR"

"İşsizlik rekor kırarken, işçilere ait olan İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarının çoğunun büyük bölümü patronlara aktarılıyor. Türkiye, uluslararası sermaye için ucuz ve güvencesiz işçilik cenneti haline getirilmek istenirken, elimiz kolumuz bağlı izleyelim, örgütlenmeyelim, sendikalı olmayalım, hakkımızı arayıp sormayalım istiyorlar. Bizi yoksullaştırarak, bize hayatı zehir ederek bir avuç şirket ile beraber “şahlanmak” istiyorlar. İşçiler, emekçiler, işsizler, emekliler, küçük esnaf, çiftçiler, dar gelirliler, yani bu halkın çok büyük bir çoğunluğu ise bu masallarından bıktı artık: “Geçinemiyoruz” diyenler çözüm istiyor."

GELİRDE VE VERGİDE ADALET SAĞLANMALIDIR

"Kimsenin bize bahşedeceği bir kurtuluş yok. Omuz omuza mücadele edeceğiz. Önümüzdeki aylarda TBMM’de Türkiye’nin 2022 yılı bütçesi için çalışmalar başlayacak. Bütçede oldukça basit düzenlemeler yapılarak, bu ülke bu halk nefes alabilir. Birkaç ay içinde yeni asgari ücret çalışmaları başlayacak. Hem bütçe hem de asgari ücret artan hayat pahalılığına karşı emekçilerin soluk almasını sağlayabilir. 2022 karakışına karşı halkın ekmeğini savunmak için acil önlemler alınmalıdır! Gelirde ve vergide adalet sağlanmalıdır!"

TALEPLER:

Ülkeyi yöneten siyasi iktidarı Anayasa’nın sosyal devlet ilkesinin gereği olan aşağıdaki önlemleri acilen alınmaya çağırıyoruz:

  1. Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın ve net ödensin. Böylece tüm ücretler yaklaşık 750 lira artırılsın.
  2. Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimine uygulanan tarife oranı yüzde 20’den 10’a indirilsin. Vergiye esas gelir dilimleri milli gelire göre artırılsın.
  3. En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilsin.
  4. Elektrik, su,  doğalgaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulsun.
  5. Tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın.

"OMUZ OMUZA MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ"

"Pembe tablolar çizmeyi alışkanlık haline getiren siyasi iktidarı uyarıyor, 2022 bütçesi ve asgari ücreti belirlenirken “geçinemiyoruz” diye haykıran halkın ekmeği için somut önlemler almaya çağırıyoruz. İşsizliğin ve yoksulluğun çarkları arasında ezilmeyi kabul etmiyor, tüm işçileri, emekçileri, işsizleri, emeklileri ve dar gelirlileri pahalılığa ve adaletsizliğe karşı omuz omuza mücadeleye çağırıyoruz!"