Geçinemeyenler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ulaşıma getirmeyi planladığı zam ve son dönemde iktidarın getirdiği zamlara tepki göstermek üzere Kadıköy’de bulunan Eminönü İskelesi önünde bir araya gelerek protesto eylemi düzenledi. Eylemde, “İBB’yi uyarıyoruz: Zammı aklınızdan geçirmeyin, faturayı halka kesmeyin!” ve “İktidarı uyarıyoruz: Akaryakıta KDV ve ÖTV kaldırılsın. Şirketlere değil, ulaşıma sübvansiyon” yazılı pankartlar taşındı. Bunun yanı sıra eylemde, “Geçinemiyoruz”, “Toplu taşımada akaryakıta KDV ve ÖTV kaldırılsın” ve “Zam zam zam” dövizleri taşındı. Eylemde, sık sık “Bitti buraya kadar; zam zam nereye kadar?” sloganı atıldı.

Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu da destek verdi.

‘İBB YÜZDE 50 ZAM PLANLIYOR’

Eylemde söz alan Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Aziz Koçal, İBB’nin ulaşıma yüzde 50 zam yapmayı planladığını paylaştı. Zammın Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nde  (UKOME) tartışıldığını kaydeden Koçal, zamma maliyetlerin yükselmesinin neden olarak gösterildiğini aktardı. Akaryakıta gelen zam ile birlikte bu zammın ulaşıma da yansımaya başladığını belirten Koçal, “Bunun alternatifi vardır; akaryakıta KDV ve ÖTV’nin kaldırılmasıdır. Her alanda KDV ve ÖTV kaldırılsa, zaten haliyle yüzde 30’luk bir indirim yansımış olacak. Bu da şu an ki zam talebinin büyük bir bölümünü karşılamış olacaktır. Geçen haftaki UKOME toplantısında dile getirdiler; İBB bu talebini hükümete bildirdi. Yine kamu çalışanları da bu bağlamda harekete geçtiler” diye uyarıda bulundu.

HALKIN TALEPLERİNİ DİLE GETİRECEK

İBB’nin ulaşıma zam için yarın toplanacağı bilgisini veren Koçal, “Ulaşım temel tüketici hakkıdır. İnsanlar pikniğe gitmek için değil, işine ve evine gitmek için kullanıyor. Yerel yönetimler halkın refahını yükseltmek için çalışmalıdır. Yarın biz de toplantıda olacağız ve halkın taleplerini dile getireceğiz” dedi.

HER ALANDA ZAM!

Ardından Geçinemeyenler adına söz alan Nihal Düzel, UKOME’nin 23 Mart’ta ulaşıma zam yapmak üzere toplandığını ancak zam teklifinin reddedildiğini anımsattı. UKOME’nin yarın tekrar toplanacağına işaret eden Düzel, uyarı amaçlı bu gün eylem yaptıklarına dikkat çekti. Düzel, “Yüzde 50 zam eğer UKOME tarafından reddedilmeseydi, 430 TL olan aylık ulaşım abonman bedeli yapılacak zamla 645 TL’ye yükselecekti. Yani İstanbul’da asgari ücretli bir çalışandan maaşının yüzde15’ini sadece ulaşım masraflarına harcanması bekleniyor. İndirimli öğrenci kartlarında ise daha önce İstanbul’da uygulanmayan bir yöntem önerildi. 25-30 yaş arası açık öğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri için 78 TL olan aylık abonmanın 267 TL’ye, 30 yaş üstü açık öğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri 390 TL’ye yükseltilmesi talep edildi” şeklinde konuştu.

‘İKTİDARIN SUÇUNA ORTAK OLMAYIN’

“Geçinemeyen milyonlarca İstanbullunun yaşamını zorlaştırmayın!” diyen Düzel, “Aklınıza ilk gelen seçenek faturayı halka kesmek olmasın! İşte bu nedenle uyarıyoruz, iktidarın suçuna ortak olmayın! Zam yapmayı aklınızdan geçirmeyin!” sözleriyle tepki gösterdi.

İBB VE İKTİDARA TEPKİ

Ulaşım, eğitim, sağlık ve barınmanın temel yaşamsal haklar olduğuna işaret eden Düzel, “Bu nedenle bizler için pazarlık konusu değildir! Talep edilen bu zamlar mevcut koşullarda dahi erişimde zorluk yaşadığımız ulaşım hakkına erişimi neredeyse engelleyecek boyutlara taşınması ile sonuçlanacaktır. Zamlara gerekçe olarak gösterilen akaryakıt zamlarına ve ulaşım araçlarının artan bakım-onarım masraflarına karşı yerel yönetimleri korumak için AKP iktidarı derhal toplu taşıma için kullanılan akaryakıtta ÖTV ve KDV’yi kaldırmalıdır! Bakım-onarım ve akaryakıt masraflarında yerel yönetimlerin sübvansiyon çabalarına kamu bütçesi ayrılmalıdır!  AKP iktidarı tarafından köprülere, otoyollara, havalimanlarına verilen ‘müşteri’ garantileri ile şirketlerinin kasalarına aktarılan milyarlarca liranın halkın ulaşımı için kullanılmalıdır!” diye belirtti.

ZAMMA KARŞI MÜCADELE ÇAĞRISI

İBB’ye tepki gösteren Düzel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Artan maliyetlere karşı farklı finansal modeller üzerine çalışmak ve iktidar ile mücadele etmek yerine her geçen gün iktidarın ekonomi politikaları yüzünden yoksullaşan milyonların hayatını daha da zorlaştıracak yeni bir zam ile karşımıza gelmeyin! Toplu taşımada kullanılan akaryakıtta ÖTV ve KDV’nin kaldırılması için, iktidarın sermayeyi koruyan, halkı yoksullaştıran ekonomi politikalarına karşı birlikte mücadele edelim.”