Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) ile 37 ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşu ve gazeteciler ifade özgürlüğü ihlal edilerek ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla tutuklanan gazeteci Sedef Kabaş’ın serbest bırakılmasını ve basın özgürlüğüne saygı duyulmasını talep ediyor.

"ÖZGÜR BASIN SUSTURULMAK İSTENİYOR"

Kabaş’ın tutuklanmasını endişe verici olarak değerlendiren imzacılar, şu açıklamayı yaptı:

“Tele1’de katıldığı televizyon programında kullandığı ‘Çerkez atasözü’nün hakaret sayılarak 21 Ocak gecesi apar topar evinden gözaltına alınan ve ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla tutuklanan gazeteci Sedef Kabaş’ın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Türkiye’de gazeteciler sistematik olarak hedef gösteriliyor ve sindirilmeye çalışılıyor. Ülkenin basın özgürlüğünde geldiği noktayı değerlendirdiğimizde uygulanan bu politikaları son derece endişe verici buluyoruz.

“Türkiye’de gazeteciler türlü manipülasyona, bilgi kirliliğine, tehdit ve baskıya rağmen mesleki faaliyetlerini yerine getirmeye çalışıyor. Mesleklerini yaparken hakikatin peşinde koşan gazeteciler çok büyük bedeller ödüyor, cezalandırılıyor. Ülkede neredeyse her gün en az bir kadın gazeteci yaptığı haber, peşinde koştuğu hakikat ya da sosyal medya hesabında paylaştığı eleştirel görüşleri nedeniyle hâkim karşısına çıkıyor, ağır ceza talepleriyle tabiri caizse ‘terörist’ yerine koyuluyor.

“Bu durumun son örneği Sedef Kabaş’ın ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasından susturulmak amacıyla tutuklanması olmuştur. Gazetecinin kullandığı ifadelerin ardından ülkenin hükümet ittifakındaki politik liderleri Sedef Kabaş’ı hedef göstermiş, ülkenin eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül yaptığı yorumla adeta gazetecinin tutukluluk sürecinin zeminini hazırlamıştır. 

"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE YAPILMIŞ AĞIR BİR SALDIRIDIR"

“Sedef Kabaş’ın ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla tutuklanması ifade özgürlüğüne yapılmış ağır bir saldırıdır. Kendini özgür bir ülke olarak tanımlayan Türkiye’nin, basına uyguladığı sistematik baskılar, gazetecilere yönelik saldırılar, açılan davalar, savunduğu ‘demokratik toplum’ ifadesiyle çelişmekte, gazeteciler gün geçtikçe daha ağır baskılara maruz kalmaktadır. Sedef Kabaş’a ilişkin tutuklama kararı da gerçek bir suçlamanın sonucu değil, ülkenin hali hazırdaki atmosferinin bir sonucu olarak politik bir karardır. Ülkede farklı seslere tahammül kalmadığının, özgür basının susturulmak istendiğinin kanıtı niteliğindedir.

“Aşağıda imzası olan kişi ve kurumlar, ifade özgürlüğünün anayasal bir hak olduğunu Türkiye devletine hatırlatıyor, Sedef Kabaş’ın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. "

İMZACI KURUMLAR VE İNİSİYATİFLER

Article 19

Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF)

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ)

Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı (BIRN)

CIVICUS Vatandaş Katılımına Yönelik Dünya Birliği

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD)

DİSK Basın-İş

Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim (IFEX - Turkey)

Gazetecilikte Kadın Enstitüsü, Kanada (WIJI)

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ)

IFEX

İnsan Hakları Derneği Kadın Komisyonu (İHD)

Kamu Haber Servisi, ABD

Kosova Gazeteciler Derneği

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği

Overseas Press Club of America

PEN Amerika

Punto 24 Bağımsız Gazetecilik Derneği (P24)

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)

Pakistan Press Foundation

İMZACI GAZETECİLER

Abdulrahman Matar

Amberin Zaman

Anneli Andre-Barrett

Alexander Duarte

Ava Homa

Ayşen Şahin

Banu Güven

Can Dündar

Elçin Poyrazlar

Hayko Bağdat

İrem Afşin

Keith Ross Leckie

Melis Alphan

Nevşin Mengü

Saliha Yayla

Sevda Karaca

Tuba Çameli