Gazeteci örgütleri, İstanbul Kadıköy’de 20 Temmuz günü gazetecilere yönelik polis şiddetini protesto etmek ve suç duyurunda bulunmak için Çağlayan Adliyesi'ndeydi. DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş, Çağdaş Gazeteciler Derneği İstanbul Temsilcisi Uğur Güç, MLSA Eş Direktörü Veysel Ok, TİHV Temsilcisi Ümit Efe, İHD İstanbul Şube Temsilcisi Kıvanç Sert ve gazetecilerin katılımıyla yapılan basın açıklamasını Birgün gazetesi muhabiri Meral Danyıldız okudu

ŞİDDET UYGULAYAN POLİSLER GÖREV BAŞINDA

Açıklamada, Kadıköy’de gazetecilere şiddet uygulanmasının üzerinden 10 gün geçtiği belirtilerek, hâlâ bu şiddeti uygulayan kolluk kuvvetleri hakkında hiçbir işlem yapılmadığı belirtildi. "Emniyet Müdürlüğü’nün toplumsal olaylarda görüntü çekilmesinin engellenmesine yönelik genelgesinin ardından gazetecilere yönelik saldırıların arttığı hepimizin malumu. Bu şiddeti uygulayanların cezalandırılmaması, yeni şiddet olaylarını da beraberinde getiriyor" denilen açıklamada, foto muhabiri Bülent Kılınç’a şiddet uygulayan polislerin de görevlerinin başında olduğu vurgulandı.

"BASINI DIŞARI ATAMAYACAKSINIZ"

Emniyet amirinin "Basını alandan çıkartın" emir verdiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi: "Bizler halkın doğru haber alması için çalışan gazetecileriz, bu saldırıların aynı zamanda toplumun haber alma hakkına yönelik olduğunu biliyoruz. Fiziken bizlere, mesleğimize, basın özgürlüğüne ve toplumun haber alma hakkına yönelik bu saldırılar karşısında gerekli cezai işlemlerin yapılmaması müdahalelerin daha da artacağı yönünde kaygılarımızı arttırmaktadır. Burada 20 Temmuz günü biz gazetecilere saldıran, işimizi yapmamızı engelleyen ve bu talimatı verenler hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Adalet Bakanını, İçişleri Bakanını gazetecilere yönelik saldırılar konusunda cezasızlığa son vermeye, görevlerini yapmaya davet ediyoruz. Buradan bir kez daha haykırıyoruz, basını dışarı atamayacaksınız, gerçeklerin topluma  ulaşması için var gücümüzle çalışacağız."