Diyarbakır’da yürütülen bir soruşturma kapsamında aralarında JinNews muhabiri Beritan Canözer’in de olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. 2014 yılından bu yana gazetecilik faaliyetlerini sürdüren Canözer, bu süre zarfında 4 kez gözaltına alındı, bir kez tutuklandı ve hakkında birçok soruşturma açıldı.

"HEYACANLI" GEREKÇESİ

MA'nın aktardığına göre Canözer, ilk olarak 16 Aralık 2015 tarihinde Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yapılan bir eylemi takip ettiği sırada "heyecanlı" olduğu gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. Yaklaşık 4 ay tutuklu kalan Canözer, davanın görülen ilk duruşmasında tahliye edildi.

PARKTA GÖZALTINA ALINDI

Canözer ve JinNews muhabiri Beritan Elyakut, 21 Ocak 2019 tarihinde Diyarbakır’da oturdukları parkta polisler tarafından gözaltına alındı. TEM Şube’ye götürülen gazeteciler, ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik başlattığı operasyona ilişkin yapılan sosyal medya paylaşımları başlattığı soruşturma kapsamında 11 Ekim 2019 tarihinde Canözer’in evi basıldı, ancak Canözer evde olmadığı için gözaltına alınmadı.

BİR YILDA İKİNCİ GÖZALTI

Canözer hakkında 2020 yılında da sanal medya paylaşımları gerekçesiyle dava açıldı. Açılan davada mahkeme, Canözer’e 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verdi. 

5 Nisan 2021’de Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde bulunan evine yapılan baskınla bir kez daha gözaltına alınan Canözer, 3 günlük gözaltı sürecinden sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Canözer, bu sabah hakkında açılan bir soruşturma kapsamında yine gözaltına alındı.
 
Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen Canözer, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor.