Okan Gaytancıoğlu, bugün köyde yaşayan üreticileri tarlada ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Gaytancıoğlu, Toprak Reformu Genel Müdürlüğü’nün satışını yaptığı arazilerle ilgili  30 çiftçinin mağduriyet yaşadığını belirterek, şu açıklamayı yaptı:

“AMA NEDENSE SORUŞTURMA BİTMEDİ”

“Bundan 5 sene önce İpsala Kocahıdır köyünde, Toprak Reformu Genel Müdürlüğü arazi dağıttı. 2 bin 500 dekar. Hak sahiplerine 13’er dekar verdi. Toplam 135 kişiye. Parası olanlar peşin parayla sahip oldular. Hemen tapularını aldılar. Parası olmayanlara dediler ki, ‘Sana da tapu vereceğiz. Ama 5 taksitle öde. Başladığın günden itibaren Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) düzenlenecek. Mazot ve gübre desteği de alabileceksin. Yani 5 yıl içerisinde ‘paraları ödersen, tapu senin olacak’ dediler. Ancak 4’üncü yıla gelince dediler ki, ‘Burada bir sorun var. Biraz bekleyin. Siz bu sene ÇKS’nizi düzenlemeyin. Parayı yatırın, bekleyin. Size mazot ve gübre desteği yok. Bir soruşturma yürütülüyor.’ Ama nedense soruşturma bitmedi. 30 çiftçimiz mağdur.

“ÜRETİCİYİ DESTEKLEMEK ZORUNDAYIZ”

Devlette devamlılık vardır. Bir öyle bir böyle olmaz. Yerler dağıtıldıysa tapularını alanlar kullanıyorsa tapularını almak üzere olanlar da bu işlerden yararlanmalı. Bu mağduriyet önlenmeli. Üreticimiz madem arazi sahip edildiyse ve bunun da parasını ödediyse bu arazisine sahip olmalı. Tarla sahibi olmalı. Çünkü üretim çok çok önemli. Üreticiyi desteklemek zorundayız. O da üretmek zorunda. Şaibeleri devlet çözmeli.”

“HAKKIMIZI KAYBETMEK İSTEMİYORUZ”

Mağdur olduğunu ifade eden bir çiftçi de şunları dile getirdi:

“Bize bir seçenek sundular. ‘Peşin mi almak istersin, taksitle mi?’ dediler. Biz de taksitli seçeneği kabul ettik. Fakat ödemeye gelince, ‘Burada bir şeyler oldu’ dediler. Bizden para almadılar. Mağdur olduk, yani. Hakkımızı kaybetmek istemiyoruz. Aynı sözleşmede kalmak istiyoruz. Biz yerimizi aynı şartlarda almak istiyoruz. Parası olan aldı. Gerçekte o da mağdur şu anda.”