CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Edirne’de bir çiftçiyi ziyaret etti. Çiftçilerin sıfır traktör almak için beklemek zorunda olduğunu ifade eden Gaytancıoğlu, “Plansızlık çok kötü bir şey. İkinci el traktör yok. İkinci el traktörleri zamanında topladılar. Daha fakir ülkelere sözde yardım amaçlı, gelir amaçlı da sattılar. Çok traktörümüz gitti. Yani 10-15 yıllık traktörler, 5 yıllık traktörler gitti, ikinci el traktör kalmadı. Bir de ardından çip krizi oldu. Traktör hiç yok” dedi.

Gaytancıoğlu’nun “Bu traktörü geçen yıl kaça aldınız” sorusu üzerine çiftçi, şu yanıtı verdi:

“BU NASIL BİR ŞEY BİZ DE ANLAMADIK”

“Bunu 3 yıl önce 130 bin liraya almıştım. Şu traktörü ikinci el almıştım. Şimdi 1 milyonun üzerinde bu traktörün değeri. Bu traktörün fatura fiyatı 1 milyon 350 bin lira. Ama almaya kalksan yok zaten. İkinci el traktöre bakıyorsun, 2015-2016 model traktör fatura fiyatına yakın. Daha üst 2020-2021 model traktör fatura fiyatının üzerinde. Bu nasıl bir şey biz de anlamadık.”

Gaytancıoğlu da “En azından eski traktörlerimiz kalmış olsaydı. Bu derece fiyatlar artmazdı. Çünkü ürün bollaşmış olurdu. Çip krizinden sıfır traktörler etkilenmezdi. Sıfır traktör için de benim bildiğim yazılım yapılıyor. Dışa bağımlılık bu kadar kötü. Bizim kendi traktör, fabrikalarımız var. Bu fabrikalarda üretimi artırmamız, dışa bağımlı olmamamız lazım” dedi.

“O GÜNKÜ KUR ÜZERİNDEN VERİYORLAR”

Çiftçi de “Şu anda traktör almaya kalksanız, ‘Para veriyorum, bunun fiyatını sabitleyin’ deseniz, sabitlenme yok. O günkü kur üzerinden veriyorlar, ithal traktörleri” diye konuştu.