Türkiye Taşkömürü Genel Müdürü Kazım Eroğlu'nun bütçe görüşmelerine gelmemesini eleştiren Paylan, "Türkiye Taşkömürü Başkanı, o aynaya bakarken acaba utanmış da mı buraya gelememiş? Milletin vekilleri ona hesap soracak diye mi buraya gelememiş? Acaba 42 kişinin ölümüne sebep olduğu, bunun müsebbibi olduğu için mi buraya gelememiş" diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bütçesi görüşülüyor. Komisyondaki görüşmeler Bakan Fatih Dönmez’in sunumuyla başladı. Daha sonra söz alan Garo Paylan, Amasra’da yaşana maden faciası nedeniyle Bakan Dönmez'i ve hükümeti eleştirdi. 

Garo Paylan, bütçe görüşmelerine Türkiye Taşkömürü Genel Müdürü Kazım Eroğlu'nun katılmamasına tepki göstererek, "Türkiye Taşkömürü Başkanı, o aynaya bakarken acaba utanmış da mı buraya gelememiş? Milletin vekilleri ona hesap soracak diye mi buraya gelememiş? Acaba 42 kişinin ölümüne sebep olduğu, bunun müsebbibi olduğu için mi buraya gelememiş" dedi.

Paylan, Bakan Dönmez'e, Bartın'ın Amasra ilçesinde yaşanan maden faciasından sonra yapılan "Kader, fıtrat" gibi açıklamaları hatırlattı ve "Sayın Bakan, demokratik ülkelerde, böyle bir hadise olduğunda ilk olarak o kurumun genel müdürü görevden alınır. Görevden alınır ki bu soruşturmalar etkin bir şekilde yapılsın. Bu kişi sabıkalı üstelik, Zonguldak Kozlu’da olan maden faciasından dolayı 3 yıl 4 ay hapis cezası almış, sonra para cezasına çevrilmiş. Yazık değil mi, böyle sabıkalı bir kişiyi Türkiye Taşkömürü Başkanı olarak tutuyorsunuz? Ve o kişi sabıkalı ve sonra geliyor, 42 kişinin ölümüne sebebiyet veriyor, yaptığı ihmaller nedeniyle. Sayın Bakan, bu anlamda 'Kader, fıtrat' diyemezsiniz" diye konuştu. 

Grizu patlamalarının önlenebileceğine dikkat çeken Paylan, şunları söyledi:  

"Grizu faciası dünyada kalkmış artık, dünyada grizu faciası yok, Çin'de, Hindistan'da bile yok. Niye bir tek bizde grizu faciası oluyor ya? Bu işin çok kolay bir teknolojisi var. O teknolojiyi etkin bir şekilde kurup, havalandırmayı etkin bir şekilde yapıp, yukarıda yer üstü hizmetlerinde bu işin başında işini bilen, ehil insanlar olursa, bunlar da etkin bir şekilde denetlenirse Taşkömürü Kurumları tarafından… Ama o Beyefendi buraya gelmiyor, yüzü yok. Enerji Bakanlığı tarafından, Çalışma Bakanlığı tarafından grizu faciası diye bir şey olmaz." 

Bakan Dönmez'e istifa çağrısı yapan Paylan, "Siz istifa etmezseniz, Türkiye Taşkömürü Başkanı’nı görevden almazsanız, etkin soruşturmanın önünü açmazsanız bu ülkede tekrar Somalar tekrar Amasralar olacak. Her gün bu ülkede maden emekçisi ölüyor ve bunların vebali sizin boynunuzadır Sayın Bakan" dedi. 

Paylan, Bakan Dönmez'e, "Yerinde üretim esas Sayın Bakan, yerinde üretim artık. Böyle büyük enerji santralleri kurup, oradan oraya aktarıp enerjinin yarısını kaybettiren düzenler artık bitiyor. Fabrika neredeyse orada üretim yapılıyor, evin çatısında, cephesinde üretim yapılıyor. Bu konularda hiçbir vizyon ortaya koymadınız, geleceğin teknolojileri buralarda Sayın Bakan ama ben size son cümle olarak şunu söyleyeceğim. Soma faciasından sonra, Amasra’daki faciadaki sorumluluğunuz nedeniyle istifa edin ve Türkiye Taşkömürü Başkanı’nı da istifa etmeden önce lütfen görevden alın" çağrısı yaptı.