HDP Milletvekili Pero Dündar, “Cezaevi personeli tarafından işkenceye maruz kalırken doktorlar tarafından muayene edilmemiştir. Cezaevi idaresi ve savcılıksa Garibe'nin şikayetleri hakkında hiçbir işlem yapmamıştır. Aynı şekilde, ailesi ve avukatları defalarca çağrı yapmasına rağmen sessiz kalınmış ve geçtiğimiz yıl 9 Aralık’ta Garibe, Kandıra Cezaevi’nde yaşamını yitirmiştir. Cezaevi yönetimi garibenin ölümünü intihar olarak duyurdu ancak biz bunun ne intihar ne de şüpheli ölüm olmadığını biliyoruz" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda bugün; HDP Grubu’nun Garibe Gezer'in Kandıra Cezaevi'ndeki ölümünün araştırılması amacıyla verdiği önergenin gündeme alınması önerisi görüşüldü.

“GEZER'İN ÖLÜMÜNÜN, UĞRADIĞI İŞKENCELERİN VE CİNSEL ŞİDDETİN ARAŞTIRILMASI İÇİN KOMİSYON KURULSUN”

HDP Grubu adına önergeyi açıklamak üzere sözü Mersin Milletvekili Pero Dündar aldı. Dündar, “Önergemizde, Kandıra Cezaevi’nde şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Garibe Gezer'in ölümünün, uğradığı işkencelerin ve cinsel şiddetin araştırılması için komisyon kurulmasının gerektiğini belirtiyoruz. Ancak Garibe'ye yaşatılanlara gelmeden önce belirtmeliyiz ki bugün, cezaevlerinde, 12 Eylül darbecilerine rahmet okutan bir düzey var. Hak ihlallerine, işkencelere artık sistematik, olağan bir hal getirilmiş durumdadır” dedi.  

“BİZ BUNUN NE İNTİHAR NE DE ŞÜPHELİ ÖLÜM OLMADIĞINI BİLİYORUZ”

Dündar, “Duymak istemeyenlere ısrarla Garibe'nin yaşadıklarını söylemeye ve teşhir etmeye devam edeceğiz. Garibe 2016 yılında tutuklanmış ve daha sonra Mardin Nusaybin ilçesinden Kandıra Cezaevine sürgün edilmişti. Burada cezaevi personeli tarafından işkenceye maruz kalırken doktorlar tarafından muayene edilmemiştir. Cezaevi idaresi ve savcılıksa Garibe'nin şikayetleri hakkında hiçbir işlem yapmamıştır. Aynı şekilde, ailesi ve avukatları defalarca çağrı yapmasına rağmen sessiz kalınmış ve geçtiğimiz yıl 9 Aralık’ta Garibe, Kandıra Cezaevi’nde yaşamını yitirmiştir. Cezaevi yönetimi garibenin ölümünü intihar olarak duyurdu ancak biz bunun ne intihar ne de şüpheli ölüm olmadığını biliyoruz” diyerek Gezer’in ölümünün araştırılmasını istedi.

“GARİBE GEZER HAKKINDA VERİLMİŞ BİR HÜKÜM YOK, KESİNLEŞMİŞ BİR HÜKÜM YOKKEN TEK KİŞİLİK HÜCREDE TUTULMUŞ”

CHP Grubu adına HDP’nin önergesi üzerine sözü Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi kullandı. Hakverdi, şunları söyledi:

“Beş yıllık tutukluluk süresinde Garibe Gezer 8 kez ayrı cezaevi gezdirilmiş, bakın 8 ayrı cezaevine sevk edilmiş, oysa ailesi Mardin'de, avukatı şikâyetçi olmuş ama bir soruşturma yapılmamış, bakın bu şikayetten önce. Daha sonra, avukatıyla bugün ben konuştum telefonda ‘Talebi neydi?’ dedim, dedi ki ‘3 kişilik hücreye sevk edilmek istiyor.’ Açtım yasaya baktım, Garibe Gezer hakkında verilmiş bir hüküm yok, kesinleşmiş bir hüküm yokken tek kişilik hücrede tutulmuş, talebi de 3 kişilik hücreye alınmak. Ceza İnfaz Kanunu'nun 4'üncü maddesi açık, diyor ki ‘Kesinleşmişse, ağırlaştırılmış müebbet almışsa tek kişilik hücrede tutulur.’ Ya, intihara sürüklenme eğilimi olan veya intihar eğilimi olan bir kişiye neden kanuni hakkını vermeyip diğer arkadaşlarıyla birlikte koymadınız da bu olayların yaşanmasına sebep oldunuz? İşte burada bu olayın yaşanmasına sebep olan idareyi etkin bir şekilde soruşturmazsanız benzer olaylar yaşanır, benzer ölümler yaşanır.”

“HER BİR KADIN MAHKUMA BİR KADIN İNFAZ MEMURU İSTİHDAMI SAĞLANMAKTADIR”

HDP'nin önergesi üzerine AKP Grubu adına Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven söz aldı. Yurdunuseven, “Cezaevlerinde Covid izinliler hariç 210 bin civarında erkek; 13 bin civarında da kadın mahkum bulunmakta. Buna karşı Bakanlığımız nezdinde 65 bin erkek ve 11 bin civarında da kadın infaz koruma memuru çalıştırılmaktadır. Bu da gösteriyor ki neredeyse her bir kadın mahkuma bir kadın infaz memuru; her 3 erkeğe de bir erkek infaz memuru istihdamı sağlanmaktadır” dedi. 

“CEZAEVLERİNDE İDDİA EDİLEN TÜM HUSUSLAR SİYASİ BİR PROPAGANDA OLARAK KULLANILMAKTADIR”

Yurdunuseven, "Tüm ziyaretlerde gördüğümüz gibi terör örgütü mensuplarının aynı konuda diğer mahkumlarla yüzde 100 farklı beyanlarda bulunarak dezenformasyona yönelik beyanlarını bizzat gördüm. Cezaevlerinde iddia edilen tüm hususlar siyasi bir propaganda olarak kullanılmaktadır. Örneğin aynı cezaevinde aynı karavana pişan yemeklerle ilgili olarak mahkumların bir kısmının hiçbir şikayeti olmazken, özellikle terör ve siyasi tutukluların aşırı derece şikayette bulunmaları izahı mümkün olmayan bir husustur” diye konuştu. 

"CEZAEVİNDE BU İŞKENCE GÖRÜNTÜLERİNE DAİR HİÇBİR SÖZÜNÜZ YOK MU?"

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Yurdunuseven'in konuşmasının ardından söz alarak, "Takdir edilecek bir konuşma yaptım, size görevinizi hatırlattım. Siz cezaevlerini ziyaret ediyorsunuz. Ve size açıkça bir suç ihbarında bulunuyoruz. Sizin bunu inceleme yetkiniz ve sorumluluğunuz var. Cezaevinde bu işkence görüntülerine dair hiçbir sözünüz yok mu?" diyerek eleştirdi. 

HDP'nin Garibe Gezer'in ölümünün araştırılması talebiyle verdiği önergenin öne alınarak bugün görüşülmesi önerisi, AKP ve MHP'li vekillerin oylarıyla reddedildi.