Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde dün şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Garibe Gezer, 10 Ekim’de Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na mektup göndermişti. Gezer, mektubunda yaşadığı hak ihlallerini anlatarak, sol yayınlara ulaşamadığına dikkat çekmişti. Başvurduğu ilgili yargı organlarından da sonuç alamadığını söylemişti.

Garibe Gezer’in gönderdiği mektubun tamamı şöyle:

“Sizi ve şahsınızda bulunan bütün arkadaşları özgür kadın mücadelesiyle selamlıyorum, sevgi ve saygılarımı sunarım. Umarım her açıdan sağlıklı ve moralisinizdir. Beni, bizleri soracak olursanız, moral ve motivasyonumuz yüksek. Değerli vekilim, sizlerin de bildiği gibi gerek dışarıda, gerek içeride insan hakları ihlallerinde benzeri bulunmayan otoriter bir sistem hayata geçirilmeye çalışılıyor. 

"KİTAP YAYIN HAKKIMIZ KISITLANDI"

Hapishanelerde son süreçte, yönetmelik değişikliğine gidilerek, kitap yayın hakkımız kısıtlandı. Bu kararı alıp uygulama, hapishane gözlem kurularına verildi. Kanun maddelerinde yapılan değişiklik yayınlara, abonelik şartı ibareleri belirtilmediği halde, kalmakta olduğum 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde yayınlara abonelik şartı getirildi. Buna rağmen bütün işlemleri yerine getirip, Nisan yayımcılığa abone oldum. Ama abone olduğum dergilerim tarafıma verilmiyor. Nisan yayınlarına abone olan arkadaşımızla beraber, bize ‘gelmedi’ denilerek verilmedi. Ancak yayın evinden yollandığına dair iki kere teyit ettik.

"YAKLAŞIK 7 AY ÖNCE BU HAPİSHANEYE SÜRGÜNE GELDİM"

Dolayısıyla teyit ettiğimiz bu bilgiden sonra, eğitim biriminden sorumlu öğretmen ve gözlem kurulu şahsıma yönelik özel tutumlar sergileyerek, yayınlarımı vermiyorlar. Ücretini ödeyip şartlarını yerine getirdiğimiz halde bir işkence aracına dönüştürülmeye çalışılıyor. Yaklaşık 7 ay önce bu hapishaneye sürgüne geldim. O günden beridir öğretmenin çeşitli konularda tepkisel tutumuna maruz kalıyordum. Son 3 aydır bunu ‘düşmanlığa’ dönüştürerek, abone olduğum sol yayınlara engeller çıkarmaktadır. 

"UMUT DOLU, DAHA ADİL, ÖZGÜR, DEMOKRATİK, GÜZEL GÜNLER DİLEĞİYLE"

Kitap yayım hakkımızı kısıtlandırdıkları yetmiyormuş gibi, neyi okuyup okumayacağımıza da kendileri karar veriyor. Yargı mercilerine itiraz, şikâyet ve başvuruları yapıyorum. Ancak yargı makamları da ‘ilgi alanımız değil’ diyerek, otoriter bir işbirliği içerisinde hareket ediyorlar. Tarafsız, bağımsız yargı makamlarının kalmadığı bugünlerde sessimizi, irademizi temsil eden siz değerli vekillerimize ulaştırmaya çalışıyoruz. Umut dolu daha adil, özgür, demokratik, güzel günler dileğiyle. Sevgilerle Garibe Gezer.”

Mektubun ardından Gergerlioğlu, Gezer’in durumunu 26 Ekim’de Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Ancak, önerge “süresi içinde cevaplandırılmadığı için gelen kağıtlarda ilan edildi” denildi.