CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, 10 yaşındaki Mustafa Erçetin’in kuduz hastalığından hayatını kaybetmesine ilişkin, “Köpeklerin aşılanması yoluyla hastalığı kaynağında etkin bir şekilde ortadan kaldırarak kuduzu yüzde 100 önleyebilme imkanına sahibiz. Fakat ne üzücüdür ki bir evladımız, aşıyla önlenebilecek bir hastalıktan dolayı yaşamını yitirdi. Albert Camus’un ‘Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız o ülkede insanların nasıl öldüğüne bakın’ sözü, yaşanan son kuduz ölümü vakasını acı bir şekilde özetliyor. Açlıktan çocukların öldüğü, yurt yangınlarında diri diri yandığı, tren kazasında yitirildiği, tacize kurban gittiği Türkiye’de AKP’nin son utancı ise ne yazık ki bir yavrumuzun kuduzdan yitirilmesi olmuştur” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde kuduz hastalığından dolayı hayatını kaybeden 10 yaşındaki Mustafa Erçetin’e ilişkin açıklama yaptı. İlgezdi, bugün yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“AKP’NİN SON UTANCI, NE YAZIK Kİ BİR YAVRUMUZUN KUDUZDAN YİTİRİLMESİ OLMUŞTUR”

“Köpeklerin aşılanması yoluyla hastalığı kaynağında etkin bir şekilde ortadan kaldırarak kuduzu yüzde 100 önleyebilme imkanına sahibiz. Fakat ne üzücüdür ki bir evladımız, aşıyla önlenebilecek bir hastalıktan dolayı yaşamını yitirdi. Albert Camus’un ‘Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız o ülkede insanların nasıl öldüğüne bakın’ sözü, yaşanan son kuduz ölümü vakasını acı bir şekilde özetliyor. Açlıktan çocukların öldüğü, yurt yangınlarında diri diri yandığı, tren kazasında yitirildiği, tacize kurban gittiği Türkiye’de AKP’nin son utancı ise ne yazık ki bir yavrumuzun kuduzdan yitirilmesi olmuştur.

“21’İNCİ YÜZYIL TÜRKİYE GERÇEĞİNDE SAĞLIK AÇISINDAN YENİ BİR UTANCA İMZA ATILMIŞTIR”

21’inci yüzyıl Türkiye gerçeğinde, sağlık açısından yeni bir utanca imza atılmıştır. Kuduz hastalığından ölenlerin yüzde 40’ı çocuklardır ve ölümlerin yüzde 95’i Afrika ve Asya ülkelerinde gözlenmektedir. Türkiye’de yaşanan son kuduz vakası ise 2013’te gerçekleşmişti. Diğer birçok hastalığın aksine, köpek kaynaklı kuduzları ortadan kaldırmak için gereken araçlar zaten mevcuttur. Bu nedenle kuduz, yüzde 100 önlenebilir bir hastalıktır. Köpekler için kuduz aşıları, hastalığı kaynağında etkin bir şekilde ortadan kaldırabilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘2030’a Kadar Sıfır Kuduz’ hedefine ulaşmak için vahşi doğaya aşılı gıdalar atarak hayvanlar aşılanabiliyor. Ülkemizde bu yöntemi daha da yaygınlaştırarak hem daha çok sokak hayvanımıza erişebilir hem de kuduzun yayılmasını önleyebiliriz.

2021 Tarım Bakanlığı verilerine göre, ülkemizde kedi ve köpekler için 750 bin doz aşı ithal edilmiştir. Bu aşıların sadece 528 bin 217 dozu sahipsiz kedi ve köpeklere uygulanmıştır. Bu aşılar ile sokak hayvanlarımız kuduza karşı korunuyor, fakat bu miktarın sokak hayvanlarımızın sayısına baktığımızda yeterli olmadığını görüyoruz. Bunun yanı sıra düzenli bir aşılama programı da gerekmektedir. Gelinen noktada, sokaklarda hâlâ aşısız köpekler bulunuyorsa hem sokak hayvanlarımız için hem de sokak hayvanlarının saldırdığı vatandaşlarımız için ortaya korkunç bir tablo çıkmaktadır. Sosyal medyada yayılan tüm sokak köpeklerinin itlaf edilmesi (öldürülmesi) gibi söylemler hem hayvanseverleri hem duyarlı vatandaşlarımızı isyan etme noktasına getirmiştir. Elbette ki bunun çözümü bu değildir. Sokak hayvanlarının tamamını düzenli bir aşılama programıyla aşılayarak kuduzu tamamıyla ortadan kaldırmak mümkünken, neden onları öldürelim?

Durum, maalesef gün gibi ortadadır. Ne üzücüdür ki bir evladımız, aşıyla önlenebilecek bir hastalıktan dolayı yaşamını yitirmiştir. Bu vesileyle hayatının baharında aramızdan ayrılan Mustafa Erçetin’e Allah’tan rahmet, kederli ailesine baş sağlığı dilerim.”