G7 ülkelerinin liderleri bugün Afganistan’da yaşanan krizi görüşmek üzere bir araya gelecek. İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve ABD'nin liderleri bugün telekonferans yöntemiyle yapılacak G7 Zirvesinde Afganistan konusunu masaya yatıracak. 

Toplantı gündeminde, Afganistan’dan tahliye için belirlenen 31 Ağustos tarihinin ertelenmesi de var.

NATO, BM, AVRUPA KONSEYİ VE AVRUPA KOMİSYONU DA KATILACAK

MA'nın aktardığına göre, G7 Zirvesi'ne liderlerin yanı sıra NATO, BM genel sekreterleri, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi başkanları da katılacak.

İngiltere’nin yanı sıra Almanya, Fransa ve İspanya da çekilme süresinin uzatılması istiyor. Öte yandan Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban, Amerikan askerlerinin belirtilen tarihte çekilmesinin kırmızı çizgileri olduğunu, olası bir ertelemenin işgalin uzaması anlamına geleceğini ve bunun yeni sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunmuştu.

58 BİN 700 TAHLİYE

Bir NATO diplomatı Reuters'e verdiği demeçte, son 10 gün içerisinde 58 bin 700 kişiyi tahliye eden ülkelerin, Taliban ile daha önce yabancı güçlerin geri çekilmesi için kararlaştırılan süreye uymaya çalıştığını söyledi.

GÜNDEMDE NE VAR?

Zirvede tahliye sürecinin yanı sıra Taliban sonrası Afganistan’da insan hakları ihlallerinin, kadınların ve azınlıkların durumunun, mülteci krizinin olası tekerrürünün ve Afganistan halkına yapılacak insani yardımın da ele alınması bekleniyor.