Türkiye Varlık Fonu’nun yönetim kurulu üyesi olan, kamudan milyonlarca liralık ihaleler alan ve AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen Fuat Tosyalı’nın şirketine bir kıyak daha yapıldığı ortaya çıktı. 

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Fuat Tosyalı’nın yönetim kurulu başkanı olduğu Tosyalı Holding, doğa ve yaşam savunucularının tüm itirazlarına rağmen hayata geçirilen Zonguldak Çaycuma’daki Filyos Vadisi projesi kapsamında milyarlarca liraya gübre üretim tesisi inşa edecek. Tesisin inşa edileceği arazi ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 49 yıllığına Tosyalı Holding’e tahsis edildi.

49 YILLIĞINA TAHSİS EDİLDİ

Fuat Tosyalı’nın yönetim kurulu başkanı olduğu Tosyalı Holding’e bağlı Tosyalı Gübre Sanayi Şirketi, 29 Aralık 2021’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na “Filyos Entegre Gübre Üretim Tesisi’ni” inşa etmek için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu yaptı.

ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre, tesis 1 milyar 235 milyon dolara inşa edilecek. Tesisin maliyeti güncel kurla 16 milyar 500 milyon TL’yi buluyor. Gübre üretim tesisiyle yılda 1 milyon 485 bin ton gübre üretilmesi planlanıyor.

ÇED dosyasında, Gübre Üretim Tesisi’nin inşa edileceği arazinin de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tahsis edildiği belirtildi. Dosyada, “Proje alanı için Tosyalı Gübre Sanayi A.Ş.’ye ön yer tahsisi yapılmış olup Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 49 yıllık irtifak hakkı tesis edilecektir” denildi.

İŞLETMESİ DE TOSYALI HOLDİNG'TE

Filyos Limanı'nın da içinde bulunduğu bin 900 hektarlık alan, 1994’te Bakanlar Kurulu kararı ile Serbest Bölge, 2015’te ise Endüstri Bölgesi ilan edildi. Liman inşaatı sürerken, bir yandan da milyarlarca liralık yatırımla kurulan Filyos Endüstri Bölgesi’nin işletmesinin, ihale yapılmadan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın tek imzasıyla Tosyalı Holding’e verildiği ortaya çıkmıştı.

İçerisinde Filyos Limanı, Filyos Endüstri Bölgesi, Filyos Serbest Bölgesi ve Serbest Bölge Gelişme Alanı'nı barındıran havza, Filyos Vadisi Projesi olarak adlandırılıyor. Filyos Vadisi Projesi’nin bir parçası olan ve 2’nci Abdülhamit’in hayali olarak lanse edilen Filyos Limanı’nın yapımı için yaklaşık 2 milyar 200 milyon TL harcandı. Filyos Vadisi’nde yer alan endüstri bölgesiyle beraber bu projenin toplam maliyeti 5 milyar TL’yi buldu.

Yapımına 2016 yılında başlanan Filyos Limanı'nın açılışı da 4 Haziran 2021 tarihinde Erdoğan’ın katıldığı bir törenle yapıldı. Filyos Limanı da Erdoğan'ın “çılgın proje” olarak nitelendirdiği projeler arasında.