Fransa Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, ülkedeki emeklilik yaşının kademeli olarak 62’den 64’e çıkarılmasını öngören düzenlemeye karşı sekiz büyük sendikanın aldığı genel grev kararı hakkında açıklamada bulundu. Veran, 7 Mart’ta genel grev yapma kararının Fransa için 'en kötü senaryo olacağını’ söyledi. 

Fransa’nın BFMTV kanalına konuşan Veran, aylık enflasyonun mart ayı için yüzde 10 olarak açıklanmasını öngördüklerini kaydederek "Ülkeyi felce uğratmanın zamanı değil" dedi. 

‘EN KÖTÜ SENARYO ÜLKEYİ FELCE UĞRATMAK OLACAKTIR’
AA’nın haberine göre, Fransa Hükümet Sözcüsü Veran, hükümetin bu süreçte ‘kitlesel grevleri engellemek için gerekli müzakereleri yürüttüğünü’ belirtti. Veran, “Bu kapsamda bizden istenilen değişiklikleri yaptık; ancak, sendikalar ayak diredi” ifadelerini kullandı. ‘Fransızlardan kademeli olarak daha çok çalışmalarını istemeye devam edeceklerini’ de sözlerine ekleyen Hükümet Sözcüsü, "Fransızların yarın daha iyi olmasını istiyorsak, en kötü senaryo ülkeyi bloke etmek olacaktır” dedi.

Veran, sendikaların enerji, akaryakıt, ulaşım dahil bütün sektörlerde faaliyetleri durdurma kararının ülkede Ekim 2022'de olduğu gibi genel bir akaryakıt kıtlığına yol açmasını ummadıklarını dile getirdi.

SENDİKALARDAN BÜTÜN SEKTÖRLERİ KAPSAYAN GREV KARARI
Fransa'da başta Genel İş Sendikası (CGT) olmak üzere en büyük sekiz sendika, emeklilik düzenlemesine tepki göstermek için 7 Mart'ta bütün sektörleri kapsayan genel grev kararı almıştı. France 24’ün aktardığına göre, 11 Şubat’ta ülke çapında gösteri yürüyüşleri düzenleyen sendikalar, ortak bir açıklama yaparak, ‘7 Mart’ta Fransa’yı durma noktasına getirecek bir genel grev kararı alacaklarını’ duyurmuştu. 

Ne olmuştu?

Başbakan Elisabeth Borne, 10 Ocak'ta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun hayata geçirileceğini açıklamıştı. Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede, 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e çıkarılacağını ifade eden Borne, 2027'de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı getirileceğini söylemişti.

Emeklilik düzenlemesine karşı ülke çapında 19 Ocak'tan bu yana birçok kez grev ve protestolar düzenlendi.