ABD'nin Minnesota eyaletinde, siyah George Floyd'u gözaltına aldığı sırada nefessiz bırakarak öldüren eski polis memuru Derek Chauvin'in hakkında juri kararını verdi

Hennepin Bölge Mahkemesi'nde 3 haftayı aşkın süredir devam eden duruşmaların sona ermesiyle toplanan 15 kişilik jüri, 2 güne yayılan ve 10 saati aşan istişareler sonrası  kararını açıkladı. Ağır hapis cezası alabilecek olan Chauvin, 2 ve 3. dereceden cinayet ile 2. dereceden adam öldürme suçlamalarının tamamında suçlu bulundu.

15 jüri üyesi karar varmadan önce üç hafta boyunca duruşmalarda aralarında görgü tanıkları, polis yetkilileri, tıp uzmanlarını tek tek dinleyip, saatler süren video görüntülerini izlemişti.

Eski Polis memuru Chauvin, 9 dakikadan uzun süre diziyle Floyd'un ensesine bastığı anlar kameralar tarafından görüntülenmişti.

Cinayetle suçlanan 45 yaşındaki eski polisin avukatları, Floyd'un nefes alamamasının nedeninin fentanil adlı aşırı dozda bir ağrı kesici alması olduğunu öne sürmüştü.

Yargıç, Chauvin'in alacağı hapis cezasının iki ay sonra sonra belirleneceğini duyurdu, ancak eski polis memuru bu hükmün ardından onlarca yıllık hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

ABD yasalarına göre, ikinci derece planlı olmayan cinayete en çok 40 yıl, üçüncü derece cinayete en çok 25 yıl, ikinci derece ölüme sebebiyet verme suçuna ise 10 yıl hapis ve/veya 20 bin dolar hapis cezası verilebiliyor.

Mahkemede kararın okunmasının ardından Chauvin'in hakkında kefalet kaldırılarak tutuklanıp cezaevine gönderildi.

George Floyd'un ölümü

ABD'li 46 yaşındaki George Floyd, 25 Mayıs 2020'de dolandırıcılık şüphesiyle Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde gözaltına alındığı sırada, 44 yaşındaki polis memuru Derek Chauvin'in 9 dakika 29 saniye boyunca diziyle boynuna bastırması nedeniyle dakikalarca "nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı. Floyd olay yerine gelen acil sağlık ekiplerince yapılan ilk müdahalenin arından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmiş, olayla ilgili görüntüler sosyal medyada büyük tepki topladıktan sonra ülkede günlerce protesto eylemleri yapılmıştı. Floyd'un ölümüne neden olmakla suçlanan Chauvin, olaydan 4 gün sonra gözaltına alınmış, hakkında cinayet ve adam öldürme suçuyla dava açılarak tutuklanmıştı. Chauvin, 29 Mayıs 2020'den beri tutuklu bulunduğu Oak Park Heights'teki hapishaneden 10 Temmuz 2020'de, kefalet bedeli olan 1 milyon doların "Allegheny Casualty Company" adlı kuruluş tarafından garanti edilmesinin ardından serbest bırakılmıştı.