Fikir Kulüpleri Federasyonu Gezi Direnişi'nin 7'nci yıl dönümüne özel "Haziran Sonrası Türkiye ve Devrim Mücadelesi" başlıklı yayın yaptı. Yayının ardından "Umut Ödülleri" verildi.

Fikir Kulüpleri Federasyonu ve Dsosyal ile birlikte Gezi Direnişi'nin 7. yılına özel "Haziran Sonrası Türkiye ve Devrim Mücadelesi" başlıklı yayın yaptı. Yayında Fikir Kulüpleri Kurucu Genel Başkanı Erçin Fırat, Devrim dergisi yazarları Mithat Çelik ve Devrim Çetin Ocak ile FKF Kurucu Genel Sekreteri Ercan Bölükbaşı "Haziran Sonrası Türkiye ve Devrim Mücadelesi" başlıklı sunum yaptı.

"TEKELCİ SİYASETE KARŞI BİR DİRENİŞ"

Gezi Direnişi hakkında yapılan sunumda şunlar kaydedildi: Başlarda "Gezi Parkı'na Dokunmayın" söylemi etrafında gelişen bir direnişin, Gezi Parkı'nı aşan bir direniş haline gelmesinin önemi üzerinde duruldu. AKP'nin "mesele bir-iki ağaç değil" söylemi doğru çünkü mesele bir iki ağaç olmaktan çıkarak insanların taleplerini dile getirdikleri ve tekelci siyasete karşı bir direniş haline geldi.

"AKP REJİM İNŞASI YAPIYOR"

AKP rejim inşası yapıyor. Toplumun çok geniş bir kesimini bir şeye ikna etmeniz gerekiyor. AKP'nin kurmaya çalıştığı yeni rejimin karşısında duran geniş bir kesimden bahsediyoruz. Sürekleşmiş bir siyasi kriz tablosu aslında yeni bir şeydi o zaman. Türkiye'de kriz denilen olgunun süreklilik kazandığını kabul etmemiz gerekiyor.

"GÜÇLENME STRATEFİSİ İNŞA EDİLMELİ"

Kriz anlarını karakterize eden olgulardan biri kitlelerin beklentilerinin acil ve yakıcı taleplerinin hız kazanması. Bu da AKP'den acilen kurtulmak düşüncesi çevresinde şekilleniyor. Bunun için de kurtulmak istenen gücün tam karşısında yer alınmaya başlanıyor. Siyasi krizin süreklileşmesi durumu Sosyalistlerde de acilen bir şey yapılmalı düşüncesine sürüklüyor. Kitlelerin, güncelliğin esiri olmadan güçlenme stratejisi inşa etmesi gerekir.

"İSTİKRAR GERÇEKTEN CUMHURİYETÇİ, HALKÇI VE LAİK SİYASET DÜZLEMİ İLE MÜMKÜN OLABİLİR"

Toplumsal düzlemde güç biriktirilmeli gerekiyor. Bu, toplumsal muhalefeti örgütlü kılan bir güçle yapılabilir.  Krizin içinde siyaset yapmayı öğrenmek, içinde güç toplamayı öğrenmek kalıcı çözümler elde etmeyi sağlar. İstikrar, gerçekten Cumhuriyetçi, Laik, Halkçı biz siyaset düzleminde yer alan bir hattın inşa edilmesi ile mümkün olabilir.

UMUT VEREN ADALET ARAYIŞI ÖDÜLÜ MISRA ÖZ SEL'E

Yılın Umut Veren Adalet Arayışı Ödülü Çorlu Tren Katliamı Ailelerinden Mısra Öz Sel'e verildi. Sel, mücadele ve adalet arayışı sürecine dair paylaşımlarda bulundu. iki yıl önce yedisi çocuk 25 kişinin ölümüne sebep olan katliamda ihmaller bulunduğunu belirten Sel, “2 yılda ne oldu dediğimizde ben çocuğumu kaybettim. Hayatlarımız altüst oldu. Acımızı yaşayamadan adalet arayışında düştür" ifadellerini kullandı.

"GERÇEK ADALET SAĞLANANA KADAR PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ"

Tüm bu adaletsizlikler, halkaların birbirine bağlanmamasından çıktığını ifade eden Sel, “Gerçek adalet sağlanana kadar peşini bırakmayacağız.” Hakkında açılan davalar için gözümüzü korkutmaya çalışıyorlar diyen Sel, Çorlu Tren Katliamı Aileleri olarak gerçek sorumlular yargılanana kadar mücadeleye devam edeceklerini, bunun için de desteğe ihtiyaçları olduğunu “Sesimizi duyurmamız gerekiyor, bunun için de yanımızda birilerinin olması gerekiyor" sözleri ile kaydetti.

UMUT VEREN MÜCADELE ÖDÜLÜ TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ'NE

Yılın Umut Veren Mücadele Ödülü, bütün sağlık emekçileri adına Türk Tabipleri Birliği (TTB)'ye verildi. Ödülü alan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, ülkemizin salgınla mücadelesine yönelik aktarımlarda bulundu. Covid-19 gündemini bir tartışma konusu olmak yerine, sağlık emekçilerinin taleplerini de dile getirmek adına çalışmalarda bulunduğunu belirtti. Şu ana kadar sistemden kaynaklı başarının olmadığını belirten Adıyaman, “Veriler üzerinde sağlık emekçilerinin çabası var” dedi. TTB’nin bu salgın başladığı andan itibaren sürekli hekimler ve sendikalar ile birlikte temasını sürdürdüğünü belirten Adıyaman, salgınla mücadele ederken mesleklerini yaparken yaşamlarını korumaları için mücadele ettik dedi. Salgının başından beri koruyucu ekipman eksikliğini dile getirdiklerini belirten TTB, sorun yaşanmaması içim hükümet ile temas ettiklerini ancak taleplerinin monolog haline gelmesinden sonra Sağlık Bakanlığına mail yoluyla sıkıntılarını ilettiklerini kaydetti. Covid 19 ile mücadele eden sağlık emekçilerinin tazminatlarını değil maksimumdan eskisi kadar bile alamadılar diyen Adıyaman, halkın gözünde yaratılan resimin gerçeklikle payının olmadığını belirtti.

"UMUTLA MÜCADELE EDECEĞİZ"

Yeniden normalleşmeyi yeniden açılım olarak gördüklerini kaydeden Adıyaman, salgının tekrar alevleneceğini, birinci dalga bitmeden yeni piklerin görüleceğini belirterek “Hükümet bu mücadelenin başarısını ölüm sayısının azlığına indirgedi fakat böyle bir durumda başarıdan söz etmek mümkün değil" dedi. Verilen ödüle teşekkürlerini sunan Adıyaman, “Bu verilen ödül ile daha da umutla mücadele edeceğiz” dedi.

YILIN UMUT VEREN HUKUK MÜCADELESİ ANKARA BAROSU'NA

Yılın Umut Veren Hukuk Mücadelesi Ödülü Ankara Barosu'na verildi. Ödülü Ankara Barosu adına alan Baro Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, anayasal haklarımıza saldırı olduğunda birlikte mücadele geleneğinin Gezi’nin getirdiği bir umut süreci olduğunu belirterek “Umut varsa mücadele var.” Dedi. İnsan hakları ihlalleri ile mücadelenin Cumhuriyet’i koruma görevi olduğunu belirterek, Baroların da bu görevi yerine getirmek için çalıştığını kaydetti.

"ANKARA BAROSU GERİ ADIM ATMAYACAK"

Baronun "00 yıllık tarihinde insan hakları ihlallerine karşı çalıştığını ve bedel ödediğini belirten Sağkan, “Ankara Barosu, insan hakları mücadelesinden geri adım atmayacak.” dedi.

YILIN UMUT VEREN BELGESEL ÖDÜLÜ PELİN ESMER'İN KRALİÇE LEAR'INA

Yılın Umut Veren Belgesel Ödülü, "Kraliçe Lear" isimli belgesele verildi. Belgeselin yönetmeni Pelin Esmer, eşitsizliklerin ve toplumsal normların nitelikli kadın hikayeleri üzerinde anlatıldığı belgesele ilişkin, “Bu kadınlar bize umudu gösterdi. Sizlere de umut verdiğini görmek çok güzel.” Dedi.

YILIN UMUT VEREN EDEBİYAT ÖDÜLÜ YAZAR DENİZ POYRAZ'IN "EMİNE'NİN YANINDA KONUŞULMAYACAK ŞEYLER" KİTABINA

Yılın Umut Veren Edebiyat Ödülü, "Emine'nin Yanında Konuşulmayacak Şeyler" kitabıyla Deniz Poyraz'a verildi. Yazarken dert edindiğim şeylerin devrimciler arasında yanıt bulması benim için çok kıymetli diyen Poyraz, bugün gelinen sürecin, ortak bilinç ile hareket ederek mücadele içinde olma fikrini aşıladığını belirtti. Yeni kitap hazırlığı içinde bulunduğunu belirten Poyraz, “üstümdeki sorumluluğun farkındayım” dedi.  

YILIN UMUT VEREN GAZETECİLİK ÖDÜLÜ BARIŞ'LARA VERİLDİ

Yılın Umut Veren Gazetecilik Ödülü, Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan'a verildi. Ödülü cezaevinde oldukları için alamayan gazeteciler için konuşan Fikir Kulüpleri Başkanı Şevket Çavuşoğlu, tutuklanma sebeplerinin aslında bir komplo eseri olduğunu belirterek bir çete tarafından yöneltilen suçlamalar doğrultusunda birçok gazetecinin tutuklandığını kaydetti. “Bizlere umut veren çalışmalara verdiğimiz bu ödülü Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu’na vermek, aslında yaptıkları gazeteciliğin bize umut verdiğini gösteriyor" diyen Çavuşoğlu, “Barışlara Mektup” hareketi başlatılarak, onların yanında olduğumuzu, yazdıkları gerçeklerin asla susturulamayacağını belirtti.