BloombergHT'nin haberine göre Fitch, negatif operasyonel ortamın, özellikle de devam eden yüksek döviz oynaklığının, önemli ölçüde hedge edilmemiş borç pozisyonlarına sahip Türkiye’deki büyükşehir belediyelerinin borç sürdürülebilirliği üzerinde baskı oluşturabileceğini belirtti.

İSTANBUL, İZMİR VE ANTALYA UYARISI

Bu ihtimalin baz senaryo olmadığını belirten Fitch, yayımladığı raporda büyükşehir belediyelerinin operasyonel dengelerinin sağlam kalmasını beklediklerini ve en çok etkilenecek belediyelerin toplam ortalama borç stoklarının yüzde 77’si dövizden oluşan ve hedge edilmemiş olan İstanbul, İzmir ve Antalya olduğunu belirtti.

BORCUN HEDGE EDİLMESİ NE ANLAMA GELİYOR?

Hedge etmek, finansal veya ticari faaliyetler sırasında oluşacak fiyat hareketlerine karşı korunmak için yapılan işlemlerdir. Hedging işlemi ile alınan risk sıfırlanabilir veya sınırlandırabilir ve kâr sabitlenebilir. Hedge işlemi döviz riskleri için yapılabileceği gibi, emtia, faiz ve hisse senedi için bile yapılabilir.

FITCH RATINGS HAKKINDA

Fitch Ratings, Moody's ve Standart & Poor's ile beraber dünyanın en büyük üç kredi derecelendirme kuruluşundan birisidir. ABD Güvenlik ve Döviz Komisyonu tarafından 3 ulusal olarak tanınan istatistiksel derecelendirme kuruluşundan birisidir.

Fitch Ratings'in 2 merkezi bulunur. Bunlar ABD'nin New York kentinde ve İngiltere'nin başkenti Londra'da yer alır.

Hearst Communications şirketi, Fitch Ratings kredi derelecendirme kuruluşunun yüzde 80 hissesini elinde bulundurur. Geri kalan yüzde 20 hisse FIMALAC SA şirketindedir. FIMALAC SA şirketi 2020 yılına kadar yönetim kurulu oylarının yüzde 50'sini elinde bulundurmaktadır. Fitch Ratings ve Fitch Solutions kuruluşları Fitch grubuna aittir.

Fitch Ratings şirketi 24 Aralık 1914 yılında John Knowles Fitch tarafından New York'ta kurulmuştur. O tarihte şirket Fitch Publishing Company olarak adlandırılıyordu. Aralık 1997 tarihinde şirket, Londra merkezli IBCA Limited ile birleşti. 2000 yılında Şikago merkezli Duff & Phelps Credit Rating Co'yu (Nisan ayında) ve Thomson Financial BankWatch'i (Aralık ayında) satın aldı.

Fitch Ratings, üç büyük kredi derecelendirme kuruluşunun en küçük olanıdır. S&P ve Moody's'e göre daha kısıtlı pazar hissesini elinde bulundurur.

Eylül 2011'de Fitch Group, IBM şirketine 387 milyon dolar karşılığı risk analiz yazılımı satmıştır. Satın alma süreci 21 Ekim 2011 tarihinde sonlanmıştır.