Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı'nın imeceLAB desteğiyle hayata geçirdiği Fikirfeza Gençlik Hackathonu bir ayı aşkın bir sürecin sonunda tamamlandı. Jüriye son sunumlarını yapan takımlar arasından üç finalist takım Sivil Düşün desteği ile projeye dönüştürdükleri fikirlerini hayata geçirebilme fırsatı yakalayacak.
Haziran ayı başında, yaşları 15-30 arasında değişen, toplumun sorunlarına duyarlılık gösteren ve yaratıcı çözüm üretmek konusunda istekli herkese açık olarak duyurulan programa, başvurular 24 Haziran tarihinde sonlanmıştı. 466 adayın başvuru ilettiği Hackathonda, 154 katılımcı ve 54 takım, medya, eğitim, sanat ve teknolojinin farklı yollarını kullanarak aktif vatandaşlığı canlandırmak yolunda bir araya geldiler. Dijital odalarda eğitimler aldılar, ilham veren konuşmalar dinlediler, mentorlarla görüştüler ve kendilerine sınır koymadan projeler ürettiler. 

TAKIMLAR ÇALIŞMALARINI TANITTI

54 takım ile başlayan bu yolculuğun sonuna doğru yarı finale kalan 8 takım, Pamela ve Nilipek’in katılımıyla gerçekleşen dijital konser ve sohbet programında bir araya geldi. 10 Temmuz’da gerçekleşen ödül töreninde ise, tüm takımlar yine sınırlı zaman içinde farklı haklara erişimi güçlendiren çalışmalarını tanıttı. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sivil Toplum Program Müdürü Friederike Wuenschmann’ın kapanışını yaptığı törende, ödül kazanan finalistler sırasıyla, Kekele Tv, Pin-Go-In ve e-Mücadele takımları olarak açıklandı.

KEKELE TV

kekeletvBirinci finalist takımın Kekele Tv isimli çalışması, yeni medya iletişim araçlarını kullanarak işverenlere kekemeliği anlatma yoluyla farkındalık kazandırmayı ve kekeme bireylerin istihdamını artırmayı hedefliyor. İkinci finalist takımın projesi Pin-Go-In, engelli bireyler için hangi sosyal mekanların ne kadar erişilebilir olduğunun bilgisini sunan mobil bir uygulama öneriyor. Fikirfeza’nın üçüncü finalist takımının e-mücadele çalışması ise, dijital şiddete maruz kalanların haklarına nasıl ulaşabileceklerine dair bilgilendirme ve çözüm yollarını içeren bir mobil uygulama tasarlamak üzerine planlanmış.