FED, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin 14-15 Haziran 2022 tarihlerinde düzenlenen son toplantısına ilişkin tutanaklarını yayınladı. FED yetkilileri tutanaklarda, temmuz ayında 0,5 ya da 0,75 puanlık faiz artışı beklediklerini ve yüksek enflasyon baskılarının devam etmesi halinde daha kısıtlayıcı bir duruşun mümkün olabileceğini belirtti.

"ENFLASYON YÜZDE 2'YE GERİLEMELİ"

Diğer taraftan, endişelerin uzun vadeli fiyat beklentilerini yükseltebileceği kaydedildi. FED yetkilileri tutanaklarda geçtiğimiz ay, yüksek enflasyonun yerleşmesini önlemek için faiz oranlarının daha uzun süre yükselmeye devam etmesi gerekebileceği konusunda anlaştı.

Yetkililer tutanaklarda, merkez bankasının enflasyonu kontrol etme konusundaki güvenilirliğini sürdürmenin çok önemli olduğuna da vurgu yaptılar. Ayrıca tutanaklarda, politikanın sıkılaştırılmasının bir süreliğine ekonomik büyümenin hızını yavaşlatabileceği, ancak enflasyonun yüzde 2'ye gerilemesinin maksimum istihdama ulaşmak için kritik olduğu belirtildi.

1994'TEN BERİ EN YÜKSEK ARTIRIM

ABD'de mayısta yüzde 8,6 ile 41 yılın zirvesine çıkan enflasyon Fed'in üzerindeki baskıyı artırmıştı. FED, haziran toplantısında politika faizini 0,75 puan artışla yüzde 1,5-1,75 aralığına yükselterek 1994'ten bu yana tek seferde en güçlü faiz artışını gerçekleştirmişti. Bir sonraki FOMC toplantısının 26-27 Temmuz'da yapılması planlanıyor.