RABAT (AA) - Fas'ın 30 kentinde 30 Mart Filistin Toprak Günü münasebetiyle gösteriler yapıldı.

Faslılar, sivil toplum kuruluşu "Filistin'i Destekleme ve Normalleşme Karşıtı Cephe'nin" çağrısıyla başkent Rabat, Sidi Süleyman, Muhammediye, Miknes, Burkan ve Vicde'nin de aralarında bulunduğu 30 kentte Filistin'e destek için bir araya geldi.

Gösterilere katılan eylemciler, Filistin davasına destek ifadelerinin bulunduğu dövizler taşıyarak sloganlar attı. Eylemciler ayrıca, gösterilerde İsrail'le normalleşmeye karşı olduklarını vurguladı.

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, şubat ayında yaptığı açıklamada, ülkesinin İsrail ile ilişkilerinin, Filistin ile olan ilişkilerine zarar vermeyeceğini söylemişti.

- Toprak Günü nedir?

İsrail, 30 Mart 1976'da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu.

Bunun üzerine Filistin halkı, bu gaspı protesto için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi. İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi öldürdü, çok sayıda kişiyi yaraladı.

"Toprak Günü" olarak anılan bu olay, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi olarak görülüyor.

- Fas ile İsrail ilişkileri

İsrail ve Fas, 2000'de askıya alınan diplomatik ilişkilerin 10 Aralık 2020'de yeniden başlatıldığını duyurmuştu.

İsrail ve ABD'li heyetin 22 Aralık 2020'de Rabat'a yaptığı ziyarette de Fas, İsrail ve ABD arasında ortak bir bildiri imzalanmıştı.

Fas, bu dönemde Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Sudan’dan sonra İsrail ile normalleşmeye giden dördüncü Arap ülkesi olmuştu.