30 yıldır tiyatrocuların, tiyatroların, tiyatronun sesi olan Tiyatro… Tiyatro… Dergisi’ne yönelik Facebook ve Instagram tarafından 7 Ekim’den itibaren uygulanan “sansür” dün sonra erdi.

ENGELLENEN PAYLAŞIMLAR İÇERİKLER YENİDEN YAYINDA

Yapılan itirazı değerlendiren Facebook ve Instagram, dergiden ve takipçilerinden özür dileyerek bloke ettiği sayfayı yeniden açtı. Aynı zamanda, geçmişe dönük olarak dergiye ait engellenen ya da yayından kaldırılan tüm içerikler yeniden paylaşıma açıldı.

KULLANICILARA ÖZÜR MESAJI

Derginin içeriklerini paylaşan kullanıcılara da paylaşımlarının yeniden yayında olduğu Facebook tarafından gönderilen bir özür mesajı eşliğinde bildirildi.

“BU KAZANIM ELBETTE VE MUTLAK BİR ‘ZAFER’DİR”

Tiyatro… Tiyatro… Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Pak imzasıyla konuya ilişkin yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bilinmesini isteriz ki, 42 gün boyunca Facebook ve Instagram tarafından Tiyatro… Tiyatro… Dergisi’ne uygulanan sansürün kaldırılması, basın ve ifade özgürlüğü için verdiğimiz mücadelenin önemli bir ‘kazanımıdır.’ Hepimizin bildiği gibi, içinden geçtiğimiz süreçte, hakları ve özgürlükleri kaybetmek çok kolay, onları kazanmak ve korumak çok zor. Her geçen gün düşünce, ifade ve basın özgürlüğünün geriletildiği bir dönemde, haftalardır dergimize uygulanan sansüre karşı susmadık, itaat etmedik, kudretli medya baronlarına boynumuzu bükmedik. İnadına direndik, sesimizi yükselttik, dostlarımızla ülkeden dünyaya yayılan bir dayanışma örgütledik ve keyfi biçimde gasp edilen özgürlüğümüzü geri almayı başardık.

Bu kazanım, baskıyı içselleştirmiş, korkuyu sindirmiş kimileri için küçük ve önemsiz olabilir; hatta sansürü teknik bir aksaklıktan ibaret gören kimi apolitik aymazlar için bu kazanımın hiç bir anlamı olmayabilir. Ancak, bugün, bu coğrafyada bir özgürlüğün kırıntısı için dahi itiraz etmenin, direnmenin, mücadeleyi ve dayanışmayı yükseltmenin ‘gelecek güzel günlerin’ temeline bir tuğla koymak olduğunu bilen aydın, onurlu ve cesur insanlar için bu kazanım elbette ve mutlak bir ‘zafer’dir.

SANSÜRE KARŞI DİRENENLERE TEŞEKKÜR

Yavuz Pak, “Facebook ve Instagram Tiyatroyu Sansürleyebilir Mi?” başlıklı yazısıyla sansürü gündeme getiren ve süreç boyunca destek veren dokuz8Haber Genel Yayın Koordinatörü Mustafa Kara'ya da teşekkür etti:

"Bu zaferin kazanılmasında yanımızda olan, her türden sansüre, baskıya, susturma ve sindirme girişimine karşı duyarlılık gösteren, dayanışma ruhuyla sansüre karşı mücadelemizi destekleyen ve tiyatronun özgürleştiren sesine ses veren tüm tiyatrocu dostlara, tiyatro akademisyenlerine, Denizli’den Trabzon’a, Kıbrıs’tan Samsun’a kadar ülkenin dört bir yanından tiyatro emekçilerine, kamuoyuna sesimizi duyuran baskın-yayın kuruluşlarına ve sansürü tüm dünyaya rapor eden MFRR’a (Media Freedom Rapid Response – Medya Özgürlüğü Acil Müdahale) çok teşekkür ederiz.

Bir de özel teşekkürümüz olacak. Dergimiz yazarı ve gazeteci ‘Mustafa Kara’, sansüre karşı direniş sürecimizde başından sonuna kadar bizimle oldu, sürecin her aşamasında ve her alanda dergimizin sesini duyurarak hem bu mücadelenin öncülüğünü yaptı hem de gazetecilik mesleğinin etiğini ve onurunu korumak adına tarihi bir duruş sergiledi. Sevgili Mustafa Kara’ya dergimiz adına çok teşekkür ederiz

"KEYFİYETİN NORMAL HALE GELMEMESİ İÇİN..."

Pak, mücadelenin hukuki alanda süreceğini de belirterek, şöyle devam etti:

"Tam 30 yıldır tiyatronun, tiyatrocuların sesi olan Tiyatro… Tiyatro… Dergisi, sizlerin desteğiyle bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da 'Tiyatro Özgürleştiri' sloganıyla her türden baskıya, sansüre karşı direnmeye devam edecektir. Bu 'keyfi' sansür uygulaması, 'yanlış anlamışız', 'özür dileriz' denilerek geçiştirilecek bir durum değildir ve dergimiz sansür uygulaması hakkında hukuki süreci başlatarak bu 'keyfiyetin norm haline gelmemesi' için mücadelesine devam edecektir."