CHP İl Başkanlıkları ve CHP Emek Büroları, Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile birlikte 81 ilde eş zamanlı olarak açıklama yaptı.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul'da Beyoğlu Şişhane meydanında emekli dernekleri ve EYT’li yurttaşlarla birlikte “Emeklilikte Yaşa Takılanlar lütuf değil kazanılmış haklarını istiyor” başlıklı basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Turan Aydoğan, CHP MYK üyesi Yüksek Taşkın, EYT Federasyon Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak da katıldı.

"GASP EDİLEN EMEKLİLİK HAKLARINI İSTİYORLAR"

"Emeklilikte Yaşa Takılanlar, yaş engeliyle birlikte bir de AKP-MHP engeline takılıyorlar. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu mağduriyete son vermek için attığımız her adımda, karşımızda AKP-MHP ittifakını gördük. TBMM’de, Emeklilikte Yaşa Takılanların kazanılmış haklarına kavuşabilmeleri için verdiğimiz tüm kanun teklifleri AKP-MHP oylarıyla reddedildi" diyen CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu şu ifadeleri kullandı:

CHP ve EYT 3

"Erdoğan EYT’lileri hedef alırken 'İskandinav Ülkeleri bu modelle battı' diyor. Oysa o İskandinav ülkelerinin emeklilerine en iyi yaşam koşullarını sunan ülkeler olduğunu söylemiyor. İskandinav ülkelerine gitmeye gerek yok! Türkiye’de yaklaşık 7,9 milyon emekli asgari ücretin altında aylıkla açlık sınırının altında yaşıyor. 4 milyondan fazla emeklimiz geçinebilmek için ya bir iş arıyor ya da bir işte çalışıyor. 40 yıl hizmeti olan emeklilerimiz kuru ekmeğe muhtaç durumda. EYT’liler kazanılmış haklarını talep ederken iktidar her defasında EYT mağdurlarının talepleri ile adeta alay ediyor. İktidarın havuz medyası her gün EYT müjdesi veriyor; iktidar yetkilileri 'Sorunun çözümü için çalışma başlattık' diyordu. Ama en sonunda yine dönüp dolaşıp 'Böyle bir gündemimiz, çalışmamız yok' deme cüretini gösteriyorlar. EYT’liler artık iktidarın yalanlarını dinlemek istemiyor. EYT’liler ekonomiye zarar verecek kişiler olarak hedef gösterilmeyi değil, gasp edilen emeklilik hakkını istiyor."

Kaftancıoğlu, EYT'liler için yapacaklarını şöyle sıraladı:

  • EYT’lilerin geçmişe dönük emeklilik haklarını teslim edecek, yıllardır süren bu hak gaspına son vereceğiz.
  • En düşük emekli aylığını asgari ücrete eşitleyeceğiz.
  • Emekli aylıklarında iyileştirmeler yapacak, aylık bağlama oranlarını eski düzeye çekecek, güncelleme katsayısında milli gelir artışının tümünü dikkate alacağız.
  • Emeklilerimizin yıllardır beklediği ‘’İntibak Yasası’’nı derhal çıkartacak ve emekli aylıkları arasındaki eşitsizliklere son vereceğiz.

"YANIMIZDA OLANIN YANINDAYIZ"

EYT'liler adına basın açıklamasını EYT İstanbul Dernek Başkanı Arzu Lastikci, "Her platformda EYT mağduriyetini anlatıyor, özellikle kimseden lütuf ya da hibe talep etmediğimizin altını önemle çiziyoruz. Sadece ve sadece Anayasal hak olan Emeklilik haklarımızın peşinde olup, insanca yaşayabileceğimiz bir maaşla, yaşam sürdürmek istediğimizi izah etmeye çalışıyor ve çeşitli algılarla yol yürütenlere de anlatmaya devam ediyoruz" dedi.

CHP ve EYT 2

"Bu sebeple bizi anlayan, bizi dinleyen, bize çözümleriyle gelenlerle; kısaca yanımızda olanın yanındayız söylemiyle buradayız. Bugün nasıl buradaysak, Her zaman da yanımızda olanların, yanında olmaya da devam edeceğiz" diyen Lastikci, "Türkiye' nin en büyük sosyal yarası olan EYT meselesinin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı' nın 'öncelikli' gündeminde yer almaması ve bunun da açıkça ifade ediliyor olması, gerçekten de anlaşılır bir mesele değildir. Ama gelin görün ki Türkiye’nin kangren halini alan hak gaspı, iktidar sahipleri tarafından görmezden gelindi. Gelmeye de devam ediliyor. Yıllarca sıranın bize gelmesini bekledik, hep umut ettik. Mücadele verdik. Ve Haklarımızı alana kadar da mücadelemize devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

CHP ve EYT 4