Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) her ay yayımladığı aylık raporların bir devamı olarak Eylül ayı basın özgürlüğü raporunu paylaştı. Rapora göre 61 kadın gazeteci şiddete, tehdide veya tacize maruz kaldı.

Bu rapora göre 2021 yılının Eylül ayında;- 61 kadın gazeteci şiddete, tehdide veya tacize maruz kaldı.

  • En çok vaka kaydedilen üç ülke Kanada, Türkiye ve Pakistan oldu.
  • Eylül ayında dünya genelinde kadın gazetecilere yönelik en çok çevrimiçi karalama kampanyaları kaydedildi. Dünya genelinde 20 kadın gazeteci yaptıkları haberler ve sosyal medya paylaşımları sebebiyle organize çevrimiçi karalama kampanyalarının hedefi oldu.
  • Türkiye’de en az 13 kadın gazeteci mesleki faaliyetlerine yönelik şiddet ve tacize maruz kaldı.
  • İstanbul’da Emek Barış ve Demokrasi Güçleri‘nin, düzenleyeceği 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginin engellenmesi üzerine yapılan basın açıklamasına polis müdahale etti. Polis, müdahaleyi görüntüleyen gazeteci Eylem Nazlıer’in telefonuna el koymaya çalıştı. Basın açıklamasını takip eden en az dört kadın gazeteci ise polis ablukasına alınarak haber yapma hakkı ihlal edildi.
  • “Kobani olayları” olarak bilinen, 2014’te yaşanan protesto ve şiddet olaylarına ilişkin davanın ikinci duruşmasını takip etmek isteyen yedi kadın gazeteci duruşma salonuna alınmadı. Gazetecilerin haber takip etme ve yapma hakkı ihlal edildi.
  • Jinnews Ankara muhabiri Öznur Değer hakkında Mardin Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik, aşağılama” suçlamasıyla soruşt-urma başlattı. Gazeteci, Kızıltepe’de ifade verdi.  Soruşturma kapsamında gazetecinin Konya’da Dedeoğulları ailesinden yedi kişinin silahlı saldırı sonucu öldürülmesine yönelik yaptığı paylaşımlar ve haberler suçlamaya gerekçe gösterildi.
  • İnsan hakları savunucusu, avukat ve Artı Gerçek yazarı Nurcan Kaya’nın “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı davada gazeteci hakkında 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.
  • Yedi kadın gazetecinin ertelenen davaları görülmeye devam etti. Gazetecilerin duruşmaları yine birtakım nedenlerle ertelendi.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.