Haber: Fatoş Erdoğan

İstanbul Beyoğlu'nda Polat Holding'in yürüttüğü Piyalepaşa konut ve rezidans projesi kapsamında; firma ile henüz anlaşmaya varamamış arsa sahipleri, evlerinden polis zoruyla eşyaları zorla çıkartılarak tahliye edildi. Yurttaşların eşyaları ellerinden zorla alınarak yediemine götürüldü. 

photo1664296172 (4)

Beyoğlu Hacıhüsrev Mahallesi’nde evleri ellerinden zorla alınarak yerinden edilen mahalle sakinleri paralarını alamadı. Polat Holding'in Piyalepaşa Proje Ofisi'ne giden yurttaşlar yetkili olmadığı gerekçesiyle oyalanıyor. Bugün git yarın gel denilen yurttaşlar yaşadıkları durumu Dokuz8haber'e anlattı.

Hacıhüsrev Mahallesi'nde dükkanı yıkılan hakkını alamayan Yıldız Toprak, Adnan Polat'a tapu veriyorsun bana niye vermiyorsun diyerek devlete seslendi 

"İnsanları neden ayırıyorsun parası var diye mi? devlet fakirin devleti değil mi?"

“İnsanların elinden yerlerini zorla aldılar çıkın haklarınızı vereceğiz dediler şimdi oyalıyorlar herkesin bir yaşamı var önümüz kış, bu insanlar daha ev bulamadı haklarını alamadı diyerek sözlerini sürdüren Toprak, insanları evinden ocağından ettiniz, düzeni bozuldu, işinden oldu her gün paralarını alma umuduyla geliyorlar yazık değil mi bu insanlara” dedi.

Yıkılan evlerinin enkazını gösteren Toprak, “Burayı özel mülk ilan etmişler düne kadar benim oturduğum yerdi. Benim yerimi yurdumu kime peşkeş çektiler kimin özel mülkü burası bunun bir açıklaması var mı? diye sordu.

“Yarın seçim olduğunda herkesi buraya bekliyorum o zaman bizi görürler” diyerek yetkilere seslenen Toprak,  “Devlet fatura öderken, vergi verirken, oy isterken beni tanıyor ama başımıza bu iş gelmiş, bu duruma düşmüşüz herkes kör sağır. Bu gasp değil mi?” dedi.

photo1664296172 (2)

Evi yıkılan mahalle sakini Birdane hanım Bağcılar'da damadının evine sığındığını söyledi. 60 yaşındaki Birdane hanım torununu her gün Bağcılar'dan Hacıhüsrev'e okula getirdiğini belirterek şunları söyledi: "Evim enkaz altında ben başkasının evinde her gün buraya geliyorum. Polat Holding'e konuşmaya gittiğimde kapı duvar cevap alamıyorum. Bugün konuşmaya tekrar gittim üzüldüm ağladım orada derdimi anlattım anladılar mı onu da bilmiyorum." dedi.

Çoluk çocuk hepimiz perişan olduk.

"Çocuğu her gün okula getiriyorum  sokaklarda bekliyorum akşama kadar. Hepimiz bir yere dağıldık başkasının evinde kalıyoruz üstümüzü başımızı bile giyemiyoruz. Herkes burada kalın diyor ama ne kadar kalabiliriz eşimi hasta köyde bıraktım geldim sabaha kadar uyku yok akşama kadar parklarda sayıklıyorum üzüntüden mideme ağrılar giriyor. Bir çözüm bulsunlar artık karşımıza hiçbir yetkili çıkmıyor, bugün yarın diyerek oyalıyor. Evlerimizi yıktılar haklarımızı vermek için neyi bekliyorlar?"

photo1664296172 (5)

Evi zorla yıkılan Mahalle sakinlerinden Osman Özbay “Ben bir oğlumun evinde, hanım diğer oğlumun evinde yaşıyoruz” dedi Down sendromlu bir kızı olduğunu belirten Özbay kızının yaşadıkları bu duruma alışamadığını ekledi: Kızının evimiz ne oldu diyerek ağladığını söyleyen Özbay “evimiz gitti” diye cevap verdiğini anlattı.

Eşyaları yediemine götürülen Özbay, ev bulamadığı için yeğeninin otelde dört çocuğu ile yaşadığını, akciğer nakli bekleyen yeğeninin yüksek kiralar sebebiyle ev bulamadığını söyledi.

Özbay yıkılan evlerinin enkazını göstererek her yeri yıktılar paramızı vermediler  dedi. Bugün yarın diyerek Polat Holding'in kendilerini oyaladığını söyleyen Özbay mağduriyetlerin giderilmesini istedi. 

Beyoğlu Hacıhüsrev Mahallesi'nde iyi kötü başını sokacak bir gecekondu yapmış, ev almış insanlar evsiz kaldı. Haklarını alamayan mahalle sakinleri akrabalarının yanına, depolara, dükkanlara yerleşmek zorunda kaldı. 

İyi kötü barındığı konutu bir daha elde edememe ve konutsuzlaşma riskiyle karşı karşıya kalan mahalle sakinleri çözüm bekliyor.

Adsız tasarım (15)-4