Ukrayna geçtiğimiz yılın galibi olduğu için Eurovision finaline doğrudan katılma hakkına sahip. Ayrıca büyük beşli denilen İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya da ön elemeler olmaksızın finale katılabiliyor.

2022'de İngiltere ikinci olmuştu. Bu nedenle yarışma için İngiltere seçildi. Eurovision'a aday kentler arasında Londra, Leeds, Liverpool, Newcastle, Birmingham, Aberdeen, Brighton, Bristol, Belfast ve Cardiff var. İlgilenen kentler yeterli altyapı ve tesislere sahip olduklarını kanıtlayıp ihale sürecine girecek.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Kültür Bakanı Nadine Dorries de Eurovision 2023'ün İngiltere'de yapılacağı haberini memnuniyetle karşıladı. Dorries, "Avrupa Yayıncılar Birliği'nin ve Ukraynalı yetkililerin talebi doğrultusunda, BBC'nin adım atmasına ve gelecek yılın yarışmasına ev sahipliği yapmayı kabul etmesine çok mutlu oldum" dedi.

2022 Mayıs'ta düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nı Ukrayna adına yarışan Kalush Orkestra kazanmıştı. İngiltere adına yarışan Sam Ryder ise ülkeye 1998'den bu yana en iyi Eurovision sonucunu getirerek ikinci olmuştu.