ABD Merkez Bankası'nın 2022 Mayıs'ta faiz artırması ve haziran toplantısında da 28 yıldır yapmadığını yapıp 0,75 puan faiz artırımına gitmesi beklentisi, doları tüm gelişen ülke para birimleri güçlendirdi.

Son birkaç gündür dolar karşısında güç kaybeden euro, 1,05 dolara kadar düştü. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde euro-dolar paritesi 1,1 civarındaydı. Euro ve dolar kuru arasındaki eşitlik en son 20 yıl önce sağlanmıştı.

Mayıs'ta son beş yılın en düşük seviyesine gerileyen euro, FED'in para politikasını sert şekilde sıkılaştırarak faiz oranını Avrupa'daki düzeyin çok üstüne yükseltmesi ile bu yıl dolar karşısında yüzde 8 değer kaybetti.

ECB stratejistlerine göre, FED'in hareketi ECB'nin daha az artış yanlısı bir yaklaşım izlemesi nedeniyle euro'da baskı yaratıyor. ABD'deki ekonomik büyümenin Euro Bölgesi'ne göre daha güçlü olması da diğer etken.

ECB, Euro Bölgesi'nde yüksek enflasyona rağmen, piyasa beklentileri doğrultusunda faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, temmuz ayında 11 yılın ardından ilk defa faiz artışına gideceğinin sinyalini vermişti.