Şişli Etfal Dayanışması, Şişli Etfal Hastanesi’nin “depreme dayanıksız” iddiaları ile hastanenin boşaltılmasını ve ranta açılmasını Cevahir AVM önünde yaptığı açıklama ile protesto etti. Açıklamada, “İhaleyi iptal edin, hastanemizi geri verin” ve “Deprem yalanıyla Etfal’e çöküyorlar” pankartları açılırken, sık sık, “Şişli Etfal yerinde kalsın” ve “Etfal halkındır, halkın kalacak” sloganları atıldı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Züleyha Gülüm’ün yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

‘CEVAP ALAMIYORUZ’

Gülüm, hastanenin akıbetini defalarca sorduklarını, Meclis’e soru önergeleri verdiklerini ancak tek bir yetkilinin bir açıklama yapmadığını söyleyerek, “Cevap vermezler. Çünkü arkada başka planlar varmış. Buranın hastane olarak devam ettirilmesi yerine ofis olarak kullanacaklarmış. Açıkları ortaya çıkmasın diye cevap vermek istemiyorlarmış. Onlar için halkın sağlığının bir kıymeti yok ki. Ölmüşüz, kalmışız, umurlarında mı? Değil. Yeter ki yandaşları, sermaye grupları ve iktidarları ayakta kalsın" diye konuştu.

BAHANE

Dayanışma adına açıklama yapan Betül Adatepe, "Yetkililer Şişli Etfal’le ilgili bugüne kadar halka yalan söylemişler. Hastane arazisine göz dikenlerin hastaneyi boşaltmak için bahane uyduruyor” dedi. 

BİNALAR ÇÜRÜK YALANI

Hastanenin taşınmasıyla birlikte Şişli'de sağlık sisteminin çökeceği yönünde uyarılara dikkat edilmediğini söyleyen Adatepe, "Rant hedefli operasyonlarını halkın gözünde meşru hale getirmek için 'binalar çürük' yalanını söylemişler. Yaşlı, engelli, gebe, çocuklu hasta ve hasta yakınlarının 2-3 aktarmalı toplu taşıma araçlarıyla ve bin bir zahmetle uzaktaki hastanelere gidebileceklerini bilmelerine rağmen, yüzleri kızarmadan yalan söylemişler diye belirtti.

ÜÇ MAYMUNU OYNADILAR

Hastanenin taşınması yerine yerinde dönüştürülmesi teklifinde bulunduklarını belirten Adatepe, "Bu temel talep doğrultusunda çok sayıda eylem ve etkinlik düzenledik. Ancak, ne Saraydan, ne bakandan, ne il sağlık müdüründen, ne de başhekimden hastanenin taşındıktan sonra ne olacağına dair somut bir açıklama duyamadık. Üç maymunu oynadılar bugüne kadar. Hastanemizi apar topar taşımaya gerekçe olarak 'binaların depreme dayanıksız olmasını' gösterenler, şimdi, hiçbir güçlendirme çalışması yapmadan o binalarda oturmaya hazırlanıyorlar. Çürük dedikleri hastane ana binasının altı katını ofise dönüştürüp kullanmaya karar vermişler. Bunun için ihale açmışlar. İhale Komisyonu, 27 Nisan Çarşamba günü saat 10.30’da İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nde toplanıp ihale tekliflerini açacakmış" ifadelerini kullandı.

KOCAMAN YALAN

"Bu ihale, binaların depreme dayanıksız olduğu gerekçesinin kocaman bir yalan olduğunun itirafıdır" diyen Adatepe, " Asıl amacın hastaneyi boşaltıp 36.525 metrekarelik son derece değerli arazisi üzerinde farklı rant projeleri hayata geçirmek olduğu ortaya çıkmıştır. Altı katın ofis olarak kullanılması, belki de İl Sağlık Müdürlüğü’nün o binaya taşınması sadece geçici bir adım olacaktır. Çünkü İl Sağlık Müdürlüğü, Etfal Hastanesi bina kapasitesinin yüzde 20’sini bile doldurmaz" dedi.

‘HALKA AÇIKLAMAK ZORUNDASINIZ’

Dayanışma olarak Şişli Etfal Hastanesi yeniden yerinde faaliyete geçinceye kadar anayasal, insani, ahlaki hak mücadelelerine devam edeceklerini belirten Adatepe, "Attıkları her adımda karşılarında bizi bulacaklar. Buradan yetkililere soruyoruz: O binalar depreme dayanıksızsa, güçlendirme dahi yapmadan, nasıl sadece tadilatla ofise dönüştürüp orada oturacak, insanları orada çalıştıracaksınız? Yok eğer binalar depreme dayanıklıysa, ki öyle olduğu açığa çıktı, neden bu kadar değerli bir hastaneyi boşaltıp tasfiye etmeye çalışıyorsunuz? Halka açıklama borçlusunuz” diye belirtti.

BEKLEYİN, GÖRÜN

Yetkililere seslenen Adatepe, “Suçlarınızın üzerine yenilerini eklemek istemiyorsanız açmış olduğunuz ofise dönüşüm ihalesini derhal iptal edin ve bunu kamuoyuna duyurun. Buradan yaptığımız çağrıya rağmen, tadilat ihalesini iptal etmezseniz, ihalenin yapılacağı 27 Nisan’da bir kez daha İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nde olacağız. Üstelik bu sefer çok farklı bir şekilde geleceğiz. Bekleyin, görün" şeklinde konuştu.