Pandemide destek alamayan 10 binlerce esnaf kepenk kapatırken kalan esnaf ise borç içinde. Erdoğan'ın 3 bin ve 5 bin liralık destek paketine tepki gösteren esnaf, "Günde 14 saat haftanın 7 günü dükkandayız. Ne için? Borç ödemek için" açıklamasında bulundu.

Evrensel'den Hilmi Mıynat Denizli’de esnafla destek paketini konuştu. Paketi anlamsız bulan esnaf, verilen miktarın ancak 1 aylık kira bedeli olduğunu söyledi. Paketten faydalanamayan tekel bayi sahibi de “Asıl bizim desteğe ihtiyacımız var ama bize çıkmıyor, neden çünkü ciro üzerinden hesaplanıyor” dedi.

"1 YIL FATURA ALINMASA DAHA İYİ OLURDU"

Açıklanan miktarı anlamsız bulan Kafe İşletmecisi Yunus Karahan, “1 yıl fatura alınmasa daha iyi olurdu. Kredi verildi faizli verildi. Faizsiz 2 yıl ertelemeli kredi olsa o da iyi. 3 bin lira ile kirayı mı ödeyeceksin faturayı mı? Bir de sadece dükkan gideri yok ki daha ev kirası var” diye konuştu. Paket siparişin de kurtarıcı olmadığını ifade eden Karahan, “Millet eve kapandı ama yemeği de evde yapıyor. Paket siparişte artış olmadı. Sokaktayken dışarıda yiyen eve gidince evde yiyor. Paketten de yeterli kazanç sağlayamadık” dedi.

"KAZANCIN 2 LİRA, ONU DA SONRAKİ AY ALIYORSUN BANKADAN"

Tekel bayilere hibe desteğinin verilmemesinin kesinleşmesinin ardından Tekel Bayi Sahibi Erkan Oytun da duruma isyan etti. Düzenli fiş kestikleri için cironun yüksek çıktığını fakat kazancın borcu karşılaşmadığını söyleyen Oytun, “Millet de sanıyor tekel bayi para kazanıyor. Bir şişe içki 175 lira ise bunun 12 lirası dükkanın. Yüzde 18 KDV düş, kredi kartı geçilmişse yüzde 2 öyle düş, gelir vergisi düş derken kazanacağın 2 lira onu da bir sonraki ay alacaksın bankadan” diye konuştu.

"TÜM MALLARI SATSAM 60-70 BİN LİRA; BANKALARA BORCUM 140 BİN LİRA"

Oytun tekel bayilerinin borç ödemeye çalıştığını belirterek, “Bu dükkandaki tüm malları satsam 60-70 bin lira. Bankalara borcum 140 bin. Tüm bayiler için böyledir. Peşin alırsın taksit taksit satarsın. O arada kazandığın da ev masraflarına gider, borca çalışırsın. Bir de saat ücreti almıyoruz ki. Günde 14 saat haftanın 7 günü dükkandayız. Ne için? Borç ödemek için” sözleriyle saat hesabıyla az bile kazandıklarını söyledi.

"HER ŞEYİ GEÇTİM TARİHİ GEÇEN ÜRÜN KARŞILANSIN"

Son olarak destek kapsamında olmamasına tepki gösteren Oytun, “Yıllık cirom 150 bin üstü ama bu 150 bin liranın ne kadarı benim? Berber öyle değil, lokanta değil. Zaten doğru düzgün çalışmadık bir de beni 17 gün kapattı. Son kullanma tarihi geçen bisküvi var dükkanda. Kuruyemiş dolabı var tekellerde. 17 gün geçti ne olacak bu? Her şeyi geçtim tarihi geçen ürünü karşılasın. Zaten verdiği 3 bin 5 bin lira onu bile alamıyoruz” dedi.

"BENİM PARAMI BANA MÜJDEYLE VERİYOR"

Nargile tütün dükkanı sahibi bir esnaf ise, “Bir de reklam yapıyorlar. Kimin parasını kime veriyorlar. Kendi cebinden çıkarıp verse yine oy vermem. Benim paramı bana müjdeyle veriyor” dedi. Butik dükkan sahibi de, “Ya bu 3 bin lira destek konuşulacak konu değil. Mafya bozuntusuna rezil oldular. Ne hallere düştük” diye yorum yaptı.
Fotoğraf: Erhan Demirtaş -Gazete Kadıköy