Yozgat Kahveciler ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Eyüp Coşgun, girdi maliyetlerinin artmasından yakındı. Coşgun, "Girdiler çok fazla maliyet tutuyor. Geçen sene aldığımız en basitinden söyleyeyim 138 liraya aldığımız salça 218 olmuş vaziyette" dedi.

"ZATEN MÜŞTERİ POTANSİYELİ AZ"

Geçen sene kilosu 75-80 lira olan dana etinin bu yıl 140 lira olduğuna dikkat çeken Coşgun,  "Biz direniyoruz, hala zam yapmamak için direniyoruz. Zaten müşteri potansiyeli az. Zam da yaparsak alım gücü tamamen eksilecek. Bu yüzden çok zorluklar içerisinde götürüyoruz bunu. Bu girdilerin artık belli bir seviyeye çekilmesi ya da artık bir yerde durdurulması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü her gün yeni bir fiyat, her gün yeni bir fiyat. Biz de ne yapacağımızı şaşırmış vaziyetteyiz" diye konuştu.

"ALIM GÜÇLERİ ÇOK DÜŞTÜ, GEÇİM DERDİ YÜKSELDİ"

Sigorta primlerinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Coşgun, şunları söyledi:

"Şimdi tekrardan asgari ücrete zam gelecek. Zam yapılması taraftarıyız, bunda hemfikiriz. Alım güçleri çok düştü, geçim derdi yükseldi. Ama zam yaparken bir tarafa, işveren özellikle küçük esnaf ve sanatkarı düşünmek lazım. Çünkü işverene yüzde 5 gibi bir pay indirimi yapıyor. Şimdi asgari ücrete gelen zamdan sonra buna tekrardan zam, yani maliyet artacak. Bu maliyeti yüzde 5 yerine devletin esnaf üzerindeki, esnaftan aldığı paydan kendinin de fedakârlık yapmasını istiyoruz çünkü yüzde 5 ile biz bunun altından kalkamayacak vaziyetteyiz. Yapacağımız tek şey işçi azaltmak. Bu sefer iş yükü, işsizlik oranları artacak. Bizler sıkıntılar yaşayacağız, işçi sıkıntı yaşayacak. Bu sadece maaşa zam yapmakla yeterli olmayacak. Bizim de paylarımızda, devlet kendi aldığı paydan düşüş yaparsa, mesela bu yüzde 15’lere yüzde 20’lere çekilirse biz de rahatlayacağız. Hem işçiler rahat olacak hem esnaf rahatlayacak."

"YOZGAT YABANCI GELMEDİĞİ ZAMAN İŞ OLMUYOR"

Yozgat'ın meşhur yemeği desti kebabının bir porsiyonunu geçen sene 45 liraya satarken bugün itibariyle 75 liraya sattıklarını belirten Coşgun, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Burada çok düşük bir fiyata veriyoruz, onu da söylemiş olayım. Hakeza tandır 45 lira iken şu anda 75 lira bandında gidiyor. Yani pidelerimizde filan hepsinde yüzde 50, yüzde 60 gibi geçen seneye göre fiyat artmış vaziyette. Ama biz bununla yine kalkamıyoruz işin içinden. Yozgat yabancı gelmediği zaman iş olmuyor. Yozgat’a illaki yabancı olması lazım. Kış mevsiminde yabancı girişi daha az olduğu için, müşteriyi kaçırmamak için kendimizden de fedakârlık ederek zam yapamıyoruz, şu anda bekliyoruz."