Eskişehir’de örgütlü sol, sosyalist siyasi partilerin ve bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri Ulus Anıt Meydanında bir araya gelerek HDP’ye yönelik baskıları, gözaltıları, tutuklamaları ve kapatma davasını protesto etti. 

Eskişehir Demokrasi Güçleri'nin yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"HDP’YE KUMPAS OPERSYONU"

Geçtiğimiz günlerde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP üye ve yöneticilerine, önceki dönemlerde görev yapmış belediye eş başkanlarına dönük siyasi bir kumpas operasyonu başlatılmıştır. Kobani Davası bahanesiyle 91 kişi gözaltına alınmış, Cizre HDP teşkilatı basılmıştır. 

"DEMOKRATİK SİYASET ALANI ORTADAN KALDIRILIYOR"

AKP-MHP iktidarının elinde bir şiddet aygıtına dönüştürülen yargı eliyle HDP’ye ve muhalif kesimlere yönelik yürütülen bu saldırılar ne ilk ne de sondur. İktidar kaybettikçe toplumsal muhalefete ve demokratik siyaset alanına saldırmaktadır. Başta Kürt halkı olmak üzere bütün toplumsal muhalefet güçlerinin siyaset yapabileceği demokratik mücadele zemini ortadan kaldırmaya çalışmaktadır. 

"MAHPUSLAR ÖLÜME TERKEDİLİYOR"

Tahliyesine bir gün kala Silivri 5 No’lu L Tipi Cezaevi’nde mahpus olan Ferhan Yılmaz gördüğü işkence sonucu öldürülmüştür. Türkiye Cezaevleri işkence ve öldürmelerin pervasızca yapıldığı; tedavisi yapılmayan hasta mahpusların ölüme terkedildiği zindanlara dönüştürülmüştür. Rejimin ayakta kalabilmesi; içeride ve dışarıdaki baskı ve sindirmeyi sürdürebilmesine bağlıdır. 

"HDP ÜZERİNDEN İKTİDAR HESAPLARI YAPILIYOR"

HDP hakkındaki kapatma davası üzerinden yapılan iktidar hesapları, seçimlere yönelik yasal ve fiili zorlamalarla temsil ve siyaset alanını daraltma çabaları iktidarın çaresizliğini göstermektedir. Derinleşen yoksulluğu, hayat pahalılığını ve işsizliği yeni bir devlet bekası masalı ile bastırmayı amaçlayan AKP-MHP blokuna karşı siyaset yapma hakkımızı koşulsuz savunmaya devam edeceğiz. Farklı bahanelerle gerçekleştirilen bu operasyonların ortak amacı, tekçi ve otoriter rejime karşı mücadele eden Türkiye halklarını, tüm muhalif güçleri ve onların ortak / özgür bir arada yaşam mücadelesini tasfiye etmektir. 

"KUMPASLARIN KARŞISINDAYIZ"

Özgürlük, eşitlik ve barış mücadelesinde ısrar edenler olarak her türlü kumpas davasının karşısında durmaya devam edeceğiz. Siyasi operasyonlar ve hukuk dışı uygulamalarla, demokratik mücadele alanının yok edilmeye çalışıldığı bir dönemde, demokrasi güçleri olarak bu saldırıları boşa çıkarmak için daha fazla kenetlenip mücadeleyi büyüteceğiz. 

"HDP İLE DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ"

HDP’ye yönelik bu saldırılar Türkiye’deki bütün muhalefete, demokrasi güçlerine, ortak yaşam ve mücadele umuduna; halkların kardeşliğine yönelik saldırılardır. Halklarımızı ve demokratik kamuoyunu HDP ile dayanışmaya çağırıyoruz.