Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıcı Rıza Türmen, Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nden ihraç edilebileceğini iddia etti.

Yaklaşık 4 yıla yakındır tutuklu bulunan  iş insanı Osman Kavala'nın tahliye edilmemesi halinde Türkiye'nin karşılaşabileceği yaptırımlara dikkat çeken Türkmen, “Önümüzdeki Haziran ayında Kavala serbest bırakılmadığı takdirde Bakanlar Komitesi bir karar alacak ve kararı yeniden AİHM'e gönderecek. AİHM karar uygulanmıyor diye yeni bir karar verirse Bakanlar Komitesi vidaları sıkıştırmaya başlayacak. Bu Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nden ihracına kadar gider” diye konuştu. “AİHM kararının uygulanıp uygulanmayacağı konusunda hiçbir tartışma olamaz” diyen Türkmen açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “Bu tartışmalar tamamen yersizdir. Bakanlar Komitesi Türkiye ile ilgili kararlar kabul etti. Burada söylenen şey şu: Bugünkü tutuklama eski tutuklamanın devamıdır. 328 casusluk suçu vardır. Bu AİHM'deki karar, casusluk suçu ile ilgili değildir. Gezi ve hükümeti devirme suçlamasıyla ilgili, tutuklama kararına ilişkindir. Casusluk suçu ile ilgili yeni bir tutuklama vardır. AİHM kararı bu yeni tutuklama için geçerli değildir"

AVRUPA KONSEYİ MÜDAHALE EDECEK

Türmen, Türkiye’nin Batı ile olan ilişkilerinin Kavala ve tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş davasına indirgendiğini belirterek, Avrupa Konseyi’nin bu duruma müdahale edebileceğinin altını çizdi. Suç örgütü lideri Sedat Peker olayı hakkında da açıklamalarda bulunan Türmen, “Endişe olan şey savcıların sessiz kalması. Sedat Peker'in iddialarının doğru olduğu yolunda endişe duyanlar var ki savcılar harekete geçmiyor. Hukuk devletinin geçerli olmadığı, içinden çürümüşlüğün ve mafyanın hakim olduğu devlet izlenimi vermek devlet bakımından çok kötü bir resim. Bu resmi önleyecek şey hukuk devletinin geçerli olmasıdır” dedi.