Orman yangınlarının yoğunlaşmasının ardından başlayan Türk Hava Kurumu ve yangın söndürme uçağı tartışmasına eski Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı olan, emekli Hava Pilot Korgeneral Dr. Erdoğan Karakuş da katıldı. Karakuş, Rusya’dan kiralanan Rus Beriev 200 tipi uçakların Türkiye’deki ormanlar için uygun olmadığını söyledi. Bu uçakların gövde yapısının çok uzun olduğunu, manevra ve alçaktan uçuş yeteneklerinin sınırlı olduğunu aktaran Karakuş, bunun Akdeniz’in engebeli coğrafyası için uygun olmadığını ifade etti.

“İHALELERLE SONUÇ ALINAMAZ”

Sözcü gazetesi yazarı Uğur Dündar’ın bugünkü yazısında görüşlerini aktardığı Erdoğan Karakuş, bu uçakların yüksekten uçmak zorunda kaldığı için boşalttığı suyun hedefe ulaşmadan buharlaştığını savundu. Karakuş, “Her yıl yapılan ihalelerle yangın mücadelesinde başarılı sonuç alınamaz. Bir yıl için ihaleyi kazanan firma, gelecek yıl kazanma güvencesi bulunmadığı için yatırım yapmıyor!.. Kâr asıl amaç olunca, başarı sağlamak da zorlaşıyor!..” dedi.

“MÜCADELE HAVA KUVVETLERİNE BIRAKILMALI”

Eski THK Genel Başkanı Erdoğan Karakuş, çözüm önerisi olarak ise şunları söyledi: "Bu mücadele Yunanistan ve birçok ülkede olduğu gibi, Türk Hava Kuvvetleri'ne bırakılmalı. Türk Hava Kurumu hangarlarında duran uçakların bakımları yapılıp devreye sokulmalı. Geliştirilen HÜRKUŞ uçaklarının da bir bölümü, bu amaca uygun üretilmeli…"