Japonya eski başbakanı Şinzo Abe'yi öldüren zanlı Tetsuya Yamagami'nin saldırıyı 1 yıldır planladığı ve dağlık bölgelerde atış talimi yaparak suikaste hazırlandığı ortaya çıktı.

Şinzo Abe'nin 8 Temmuz günü seçim konuşması yaptığı Nara şehrinde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmesinin ardından cinayet suçlamasıyla yürütülen soruşturmada yeni detaylar ortaya çıktı. 41 yaşındaki saldırgan Yamagami'nin ifadesinde saldırıyı gerçekleştirmeye 1 yıl önce karar verdiğini söylediği açıklandı.

Suikasta uğrayan Şinzo Abe için Tokyoda cenaze töreni yapıldı

İlk etapta el yapımı patlayıcı üreterek Abe'ye yönelik saldırı gerçekleştirmeyi düşündüğünü söyleyen eski Japonya Öz Savunma Kuvvetleri (SDF) personeli Yamagami'nin, daha sonra fikir değiştirerek silah üretimini öğrendiği ifade edildi. Silah yapmayı video paylaşım sitelerinden öğrendiğini itiraf eden zanlının, internetten boş kovan ve barut sipariş ettiği kaydedildi.

Ateşli silah yapımında kullanılacak malzemelerin satışının sıkı yasal kısıtlamalara tabi olduğuna dikkat çeken soruşturma kaynaklarının, saldırganın oyuncak havai fişek gibi ürünler satın alarak içindeki barutu kullanmış olabileceği ihtimali üzerine yoğunlaştığı belirtildi. Öte yandan aracında barut kurutmak için kullandığı değerlendirilen metal bir levha bulunan zanlının, şimdiye kadar ürettiği en az 5 farklı el yapımı silahla dağlık alanlarda atış talimi yaptığı öğrenildi.

CENAZE TÖRENİNE BİNLERCE KİŞİ KATILDI

Japonya'nın başkenti Tokyo'da, 8 Temmuz'da seçim kampanyası sırasında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden eski Başbakan Şinzo Abe için cenaze töreni düzenlendi.

Tokyo'nun merkezindeki Zojo-Ji Budist Tapınağı'nda az sayıda kişiyle basına kapalı düzenlenen cenaze törenine, aile üyelerinin yanı sıra Başbakan Fumio Kishida ve milletvekilleri katıldı.

Törenden sonra Abe'yi taşıyan cenaze arabası, Başbakanlık Ofisi, parlamento binası ve Abe'nin partisi Liberal Demokratik Parti binasının önünden geçti.

Fotoğraf: Reuters

Cenaze arabasının izlediği güzergahta yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı görülürken yol kenarlarında toplanan binlerce kişi, ellerinde çiçeklerle Abe'yi son yolculuğuna uğurladı.

Fotoğraf: Reuters

Eski Japonya Başbakanı Abe, 8 Temmuz'da ülkenin Nara kentinde Liberal Demokrat Parti adayının seçim kampanyasına destek için açık hava etkinliğinde yaptığı konuşma sırasında, göğsünden vurulmuştu.