ANKARA (AA) - Anayasa Mahkemesi, "futbolda şike soruşturması"na ilişkin sosyal medya paylaşımı üzerine eski Fenerbahçeliler Derneği Başkanı İlyas Bulcay'a, "sporda şiddete neden olabilecek açıklama" yaptığı gerekçesiyle idari para cezası verilmesinin ifade özgürlüğü hakkının ihlali olduğuna hükmetti.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısındaki karara göre, Bulcay, 8 Şubat 2022'de Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının kumpaslarından olan ve 3 Temmuz 2011'de başlatılan "futbolda şike soruşturması"na atıf yaparak sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Paylaşımında, "3 Temmuz'u yaşatanların kirli ittifaklarının sürdüğünü" ileri süren Bulcay, "Medyanın hiçbir algı oyunu, yıllardır sürdürülen tiyatronun malzemesi olmamızı sağlayamaz. Fenerbahçelileri kimse aptal yerine koyamaz, yeter. Net 3 Temmuz kılık değiştirmiş bir şekilde sürüyor. Bu kavga ancak topyekun mücadele ile kazanılır." ifadelerine yer verdi.

Paylaşım üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un "Şiddete neden olabilecek açıklamalar" başlıklı 22. maddesi kapsamında Bulcay'a 5 bin 14 lira idari para cezası verdi.

Cezaya itirazlarının reddedilmesi ve yaptırım kararının kesinleşmesi üzerine Bulcay, hak ihlali iddiasıyla Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Başvuruyu inceleyen Yüksek Mahkeme, Anayasa'nın 26'ıncı maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. İhlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere karar örneğinin, cezayı veren İstanbul Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliğine gönderilmesi kararlaştırıldı.

- Kararın gerekçesinden

Anayasa Mahkemesinin kararında, düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğünün demokrasinin işleyişi için yaşamsal önemde olduğu, ifade özgürlüğüne yönelik müdahalenin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olması ve "zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşılaması" gerektiği belirtildi.

Hakkındaki yaptırım kararının gerekçesinde, Bulcay'ın paylaşımının 6222 sayılı kanunun 22'inci maddesinde öngörülen eyleme girdiğinin belirtildiği ancak paylaşımın "sporda şiddeti teşvik edip etmediği" yönünde değerlendirmeye yer verilmediği bildirilen kararda, itirazı inceleyen hakimliğin de bunu değerlendirmediği belirtildi.

Başvurucunun Fenerbahçe taraftar derneklerinde yöneticilik yapmış biri olduğu anımsatılan kararda, paylaşımı nedeniyle cezalandırılmasının, o tarihte temyiz süreci devam eden "futbolda şikede kumpas" davasına yönelik tartışmalarda görüşlerini ileri sürmesinde caydırıcı olacağı belirtildi.

Yaptırım kararlarında yeterli gerekçenin ortaya konulamadığı, bu nedenle ifade özgürlüğüne yapılan müdahalenin ihlal anlamını taşıdığı belirtilen kararda, şöyle denildi:

"Somut olayın koşullarında sosyal medya paylaşımı ile ilgili olarak başvurucu hakkında idari para cezası uygulanmasının zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşıladığına ilişkin ilgili ve yeterli gerekçe ortaya konulmadığı ve başvurucunun ifade özgürlüğüne yapılan müdahalenin takip edilen meşru amaçla orantılı olmadığı değerlendirilmiştir. Dolayısıyla müdahalenin demokratik toplum gereklerine uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Açıklanan gerekçelerle Anayasa'nın 26'ıncı maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir."