Eski Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncelikli olarak deprem bölgesinde görevlendirilmek üzere 45 bin yeni öğretmen ataması yapılacağına ilişkin açıklamasını değerlendirdi.

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Balık, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanının afet sonrası böyle bir açıklama yapmasını uygun bulmuyorum. Çünkü öğretmen ihtiyacı baştan beri var. Türkiye’de yaklaşık 120 bin öğretmen ihtiyacı var. Ama hükümet bunu 20 bin 25 bin öğretmen atayarak açığı kapatmaya çalıştı. Yani burada atamanın deprem bölgesindeki arkadaşlarımızın tahliyesinden sonra ortaya çıkacak boşlukta değerlendirmek yerine Türkiye’deki gerçek öğretmen ihtiyacını değerlendirerek 100 binin üzerinde öğretmen atayarak bunu yapmış olsak daha şık olurdu.

“ÖĞRETMEN İHTİYACI 45 BİNLE SINIRLI DEĞİL”

Elbet o bölgede yaşayan arkadaşlarımızın ruhen ve psikolojik olarak buradan ayrılmak istiyorlar onların yerine yeni öğretmenler atanması da doğrudur ama Türkiye’nin ihtiyacı sadece 45 bin ile sınırlı değil.  Dışarıya bakıldığında eğitim fakültesinden mezun binlerce öğretmenimiz var bunun sayıları bazen 500 bin, bazen 700 bin. Artık öğretmen olmaktan vazgeçmiş insanımız da var ve atama beklerken intihar eden öğretmenlerimiz de var. Yıllarca atama bekliyor artık işsizlikten bunalıma girip intihar eden arkadaşlarımız var. Türkiye’deki nüfus bellidir.  Dünya’ya gelen, okula devam eden çocuk sayıları bellidir, öğretmen sayıları bellidir. Önemli olan ihtiyaç olan öğretmen sayısı kadar atamanın bir an önce yapılması gerekiyor. 45 binlik atama deprem bölgemizdeki 11 il için çözüm olabilir ama Türkiye’nin eğitim sorununu çözmek için bir çözüm yolu olamaz.  Tüm Türkiye’deki eğitim sorununu çözeceksek 100 binin üzerinde öğretmen ataması yapılması gerekir

“YAPILACAK OLAN ATAMALARDAN AKP OY BEKLEMESİN”

Atanacak öğretmenlerin asla AKP iktidarına oy vereceğini düşünmüyorum. Çünkü yılların işsizliğini yaşıyorlar ve yıllardır atama bekliyorlar. Normal şartlarda atandı diye AKP’nin öğretmeni değil bu insanlar, Türkiye Cumhuriyeti’nin öğretmeni olacaklar ve Türkiye Cumhuriyeti’nde Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı olarak çocuklarımıza hizmet edeceklerine yemin edecekler. Dolayısıyla AKP oradan bir beklenti içerisine girmesin girse de o öğretmenlerimizin oy vereceğini düşünmüyorum. Seçim rüşvetinin hiçbir anlamı yok. Çünkü Türkiye’de yaklaşık hükümetin açıkladığı rakamlara göre 3,9 milyon işsiz var ama gerçekte 14-15 milyon üzerinde işsiz var dolayısıyla, bu kadar acıdan sonra atamanın bir seçim rüşveti olmaz”

“ADİL BİR ATAMA OLMAYACAK KENDİLERİNE YAKIN ÖĞRETMENLERİ ATAYACAKLAR”

Öğretmen atamasından sonra diğer alanlarda da atamaların gündeme geleceğini belirten Balık şunları söyledi:

“Öğretmen atamasından sonra sağlıkçı atamaları gündeme gelecektir. Sağlıkçı atamasından sonra da çeşitli büro personeli alanında atamalar yapılacaktır. Ama atama kriterlerinde en tehlikeli bölüm öğretmenlerin mülakata çağırılıyor olmasıdır. Zaten mülakata çağırıldığında kendine biat eden ya da kendi gibi düşünen öğretmenlerin atamasını yapacaktır. Dolayısıyla adil bir atama yapılmayacağını düşünmüyorum bu 45 binin. Girdikleri KPSS’ye göre atanıyor olsalar o zaman haklılar ama o sınav sonucuna göre değil sonrasında bir mülakattan geçirerek kendilerine yakın öğretmen adaylarını göreve başlatacaklar. Adil bir atama olmayacak buradan adil bir sonuç da çıkmaz. Türkiye’deki eğitimi sorununu AKP 21 yılda karman çorman bir hale getirmiştir. Dolayısıyla Türkiye’nin en önemli konusu öğretmen ve eğitim sorununun çözülmesidir. Yeni gelecek olan iktidarın karşısında çığ gibi büyük devasa bir eğitim sorunu olduğunun bilmesini isterim.”