ESA'nın Rus uzay ajansı Rosmocos ile Mars'ta yaşam belirtileri aramak için başlattığı proje, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sebebiyle martta durdurulmuştu. ESA'dan yapılan açıklamada ortaklığın resmen sonlandırıldığı ifade edildi.

ESA Başkanı Josef Aschbacher, yönetim kurulunun konuyu görüşmek için bir araya geldiğini ve iki kurum arasındaki işbirliğin askıya alınmasına sebep olan Rusya-Ukrayna savaşının devam etmesiyle böyle bir kararın alındığını söyledi.

Roscosmos Başkanı Dmitry Rogozin ise bu kararı "sabotaj" olarak nitelendirdi ve Rus kozmonotların Uluslararası Uzay İstasyonu'nun bir parçası olan Avrupa Robotik Kolu ortaklığında yürüttükleri çalışmaları durdurmalarını istedi.

"ESA, YAPTIRIMLARI DESTEKLİYOR"

ESA ile Roscosmos Mars'ın yüzeyini incelemek için ExoMars Rover projesi üstünde çalışıyordu. Avrupa'nın Mars gezegeni üzerinde yapacağı ilk robotik seyrin ise sonbaharda gerçekleşmesi bekleniyordu.

Ashbacher, "Verdiğimiz kararın uzayda yapılan bilimsel çalışmaların üzerindeki etkisini anlıyoruz, fakat bir kurum olarak üye ülkelerimizin Rusya'ya uyguladığı yaptırımları destekliyoruz" açıklamasını yaptı.

Ancak iki kurum arasında Roscosmos, NASA ile olan Uluslararası Uzay İstasyonu'nda beraber çalışmaya devam ediyor. "Soğuk Savaş'ın bitişini temsil eden bir anıt" olarak tanımlanan Uluslararası Uzay İstasyonu, Washington ile Moskova arasında 20 yıldır devam eden bilimsel işbirliğin sembolü haline geldi.