HABER - ÖMER ŞAN

Rize Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, ‘bazı velilerin talebi’ doğrultusunda başlattığı özel uygulama ile diğer velilerin taleplerini yok saydı ve çocuklar için ‘haremlik-selamlık’ uygulama başlattı.

Olay, erkek çocuklarını, Rize Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Olimpik Kapalı Yüzme Havuzunda yüzme kursuna götüren bir velinin CİMER’e başvurusu sonrası ortaya çıktı.

İddiaya göre haftanın iki günü, 12-13 yaş arası erkek çocuklar için özel seans uygulamaya koyan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, söz konusu saatlerdeki karma eğitimi kaldırdı, yüzme okul ve kulüplerinin de daha önceden planlanmış eğitim ve sporcu antrenman saatlerini de iptal etti.

Sporcu yetiştirme amacıyla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet veren Olimpik Yüzme Havuzunda kız ve erkek çocukların karma eğitim almalarına tepki gösterdiği kaydedilen Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yapan bir veli, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) durumu şikayet etti. Kız ve erkek çocukların aynı anda havuza girmemesi talepli şikayet Rize Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne ulaştırıldıktan sonra müdürlük, erkek çocuklara özel seans koyarak, diğer karma eğitim seanslarını iptal etti.

Yeni uygulamayla Çarşamba ve Cuma günü Saat: 13.00-14.00 arasında 12-13 yaş arası erkek çocuklar için özel seans başlatırken; bu saatlerde uygulanan kız ve erkek çocuklarda karma eğitimi kaldırdı, aynı gün ve saatlerde daha önce planlanan kulüplerin eğitim seansları ile sporcu antrenmanlarını iptal etti.

Bir başka iddiaya göre ise, erkek çocukların havuzda serbest yüzme ve ya eğitimleri sırasında kadın antrenörlerin havuza girmesi de yasaklanırken; bu saatlerde tribünlere kadın izleyici de alınmayacağı öne sürüldü.

Uygulamaya tepki gösteren ve çocuklarının yüzme dersleri iptal olan veliler, uygulanma ile havuzun tüm kulvarlarıyla birlikte CİMER’e şikayette bulunan öğretim görevlisinin erkek çocuklarına tahsis edildiğini ileri sürdüler.

İL MÜDÜRÜNE GÖRE TALEP GELDİ!

İddiaları yanıtlayan Rize Gençlik ve Spor İl Müdürü Gürhan Yıldız, bazı velilerden ‘erkek çocuklarının havuza ayrı girmesi' yönünde talep geldiğini ileri sürerek, yetişkin guruplarında kadın-erkek ve karma seansları olduğunu kaydetti.

Söz konusu kararın CİMER’e yapılan şikayet doğrultusunda alınmadığını söyleyen Yıldız, “Velilerden böyle bir talep gelince, böyle bir seans koyduk. Sadece o veli için değil. Herkesin kendi tercihidir. ‘Bizim erkek çocuklarımız kızlarla aynı seansta havuza girmesin’ dediler; peki dedik. Yerimiz olduğu için onlar içinde ayrı bir seans koyduk. Vatandaşın isteklerini geri çevirmedik” diye konuştu.

ÇOK DA ÖNEMLİ DEĞİLMİŞ!

Cumhuriyet’in ulaştığı Rize Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Hizmetleri Şube Müdürü Cafer Küçükmustafa da, söz konusu uygulamada herhangi bir yanlışlık olmadığını ve çok da önemsenecek bir durum olmadığını kaydederek, başka bir değerlendirmede bulunamayacağını kaydetti.

“Çok önemli bir şey yok ortada” diyen İl Müdürü Yıldız ise ayrıca, “Aldığımız karardan özel kulüpler rahatsız olabilir. Bizim önceliğimiz özel kulüpler değil. Bu özel kulüplerin saatlerine erkek çocuklara özel seans koyduğumuz için rahatsız olmuş olabilirler. Bayan antrenörlerimizin erkek çocukların seansına girmesini yasakladığımız ya da o saatlerde kadın seyirci içeriye alınmayacak gibi bir durum söz konusu değil. Öyle bir ayrım yapmadık” şeklinde ifadeler kullandı.

KIZ VE KADINLARA SADECE 1 GÜN

Daha çok sporcu yetiştirme, eğitim ve antrenman hedefiyle il merkezinde hizmet veren Olimpik Yüzme Havuzundaki yeni düzenlemeyle birlikte Salı, Çarşamba, Cuma ve Cumartesi günleri erkek yetişkin ve erkek çocuklara ayrılırken; kız çocukları ve kadınlar sadece Perşembe günü havuzdan faydalanabiliyor.

Pazar günleri ise havuz, önceden olduğu gibi talep eden ailelere açılıyor.

Uygulamaya Tepkiler Gelmeye Başladı

Daha önce planlanan eğitim saatleri iptal edilen sporcu ve yüzme dersi alan kız çocuklarının aileleri karara tepki gösterirken; çocuklar arasında ‘haremlik-selamlık’ uygulamasının çağdışı bir akıl tutulması olduğunu vurgulayarak; il müdürlüğü, valilik ve bakanlığa, bu yanlış karardan dönülmesi çağrısında bulundular.

Kabul Edilemez

Uygulamaya tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi Rize İl Başkanı Saltuk Deniz ise, sadece bir velinin talebiyle, kadın-erkek tüm Rize halkının ortak yararlanması gereken bir kamu tesisinin sadece o kişinin çocuklarına tahsis edilmesinin kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Çocukların şimdiden ‘haremlik-selamlık’ ayrımcılıkla devşirilmeye çalışmasının modern ve çağdaş temeller üzerine oturtulan Türkiye Cumhuriyeti’nin bugününe yakışmadığına vurgu yapan Deniz, “Bir an önce bu karardan dönülmesi ve kadın erkek ayrımcılığına son verilmesi gerekiyor” dedi.

Öte yandan, yine önceki yıllarda söz konusu Olimpik Yüzme Havuzunda çocuklara tahsis edildiği ve eğitim gördüğü saatlerde yetişkin AKP’li yöneticilerin de anı anlarda havuza girmeleri tepki çekmiş, aileler izin verenler hakkında işlem yapılmasını talep etmişti.