Eren Erdem hakkında, 13 Ocak 2021 tarihinde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım nedeniyle Anadolu 63. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis ve siyasi haklarından mahrum bırakılması istemiyle açılan davanın karar duruşması bugün yapıldı.

Duruşmaya, Eren Erdem ile avukatı Onur Cingil katıldı. Müşteki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Ahmet Özel'in yetkilendirmesiyle avukat Gökhan Arslanoğlu da duruşmada hazır bulundu. Duruşmayı, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve CHP'li bazı il ve ilçe yöneticileri de izledi.

“BU MÜTALAA, BİR DARBE MÜTALAASI MANTIĞIYLA HAZIRLANMIŞTIR”

Esasa ilişkin mütalaaya karşı savunma yapan Eren Erdem, şunları söyledi:

“Bu mütalaa, bir suça yönelik ceza talebiyle oluşmuş bir mütalaa değildir. Biz, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları olarak, siyaset yapma ve düşüncelerimizi açıklama hürriyetine sahibiz. Mütalaada yer alan tutum, siyasete ayar vermeyi amaçlamaktadır. Bu yönüyle bu mütalaa, bir darbe mütalaası mantığıyla hazırlanmıştır.  

MUHALEFETİN ELEŞTİRME HAKKINI ORTADAN KALDIRMAYA ÇALIŞMAK SUÇTUR: Ben, ana muhalefet partisinde yöneticiyim. Benim hükümetin yanlışlarını eleştirme hakkım, halkın bana verdiği yetkiye dayanır. Cumhurbaşkanı’nın manevi şahsını küçültücü bir söz söylemeden eleştirdim. Mütalaa içinde lüks ve şatafat kelimelerini vurgulamış olmam, açık ve aleni siyaset yapmamdır. Bunun suç gibi nitelendirilmesi, siyasi bir değerlendirmedir. Bu mütalaa siyasidir. Aynı zamanda çok cesur bir savcıyla karşı karşıya olduğumuzu da söylemek isterim, çünkü bu mütalaa suçtur. Bu değerlendirme, siyasi faaliyetlerin kısıtlanması için tutulmuş bir sopadır. Muhalefetin eleştirme hakkını ortadan kaldırmaya çalışmak suçtur.

AÇLIĞIN SEBEBİ TABİİ Kİ DE HÜKÜMETTİR: Biz, iktidara ‘Açlığın sebebi sizsiniz’ dediğimizde Cumhurbaşkanlığı makamını eleştirmiş olmuyoruz, AKP Genel Başkanı’nı eleştirmiş oluyoruz. Burada hakaret yoktur. Açlığın sebebi tabii ki de hükümettir. Lüks ve şatafat kelimeleri hakaret değildir. Davanın reddini ve beraatımı talep ediyorum.”

“BANA KALIRSA DA AÇLIĞIN SORUMLUSU HÜKÜMETTİR. BU TESPİTTİR”

Esasa ilişkin savunma yapan avukat Onur Cingil de şöyle konuştu:

“Savunma yapma konusunda çok zorlandığımız bir dosya. Çünkü iddianamenin yazılmasını dahi bir hukukçu olarak skandal olarak görürken ceza istemli mütalaa gördük. Mütalaada sayın savcı, net bir şekilde hangi kelimelerin hakaret olduğunu gösteremiyor. Paylaşımın Cumhurbaşkanı’nın sosyal değerini düşürdüğünü söylüyor. Yani Cumhurbaşkanı’nın sosyal değerini de belirliyor. Bir küfür, bir kötü söz yok. Müvekkilimin asıl mesleği gazeteciliktir. Siyasi bir kimliği de var ama evvela gazetecidir ve bunu gazetecilik mesleği kapsamında da yapabilir, eleştirebilir. Bana kalırsa da açlığın sorumlusu hükümettir. Bu hakaret midir? Hayır, tespittir. Suç, sübut bulmamıştır. Müvekkilin yaptığı, tespit ve eleştiridir. Beraatını talep ediyoruz.” 

“SAYIN ERDOĞAN’IN, HÜKÜMETİN BAŞI OLMASI NEDENİYLE BU GİBİ ELEŞTİRİLERE KATLANMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ VARDIR”

Karar açıklanmadan önce son sözü sorulan Eren Erdem, “Eleştiri maksadından başka bir kastım yoktur. Kullandığım ifadeleri, suç işleme kartıyla kullanmadım. Sayın Erdoğan’ın, hükümetin başı olması nedeniyle bu gibi eleştirilere katlanma yükümlülüğü vardır. Beraatımı talep ederim” dedi.

BERAAT KARARI VERİLDİ

Kararını açıklayan mahkeme, üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığını belirterek Eren Erdem’in beraatına hükmetti.

EREN ERDEM'İN DAVA KONUSU TWEETİ

Eren Erdem, bir kadının çöp konteynerinden bir şeyler toplarken çekilmiş ve üzerinde “Açlık=RTE” yazan görseli, 13 Ocak 2021 tarihinde sosyal medya hesabında, “AKP Genel Başkanı ve Saray sosyetesi milletin vergileriyle lüks ve şatafat içinde bir Saray hayatı sürerken vergiyi veren millet yokluğa ve sefalete mahkum edildi. Saray sosyetesinin umurunda değil. Vatandaşı sadece hakçı iktidar düşünür... Bu nedenle #AçlıkEşittirRTE” mesajıyla paylaşmıştı.