AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni mevduat sistemine yönelik eleştiriler sürerken,  8. cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın uygulamaya ilişkin yorumları gündem oldu.

"BİLGİSİZLİĞİN VESİKASI"

8. cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın 1989 yılında başbakan olduğu dönemde Dövize Çevrilebilir Mevduat (DÇM) modelini "bilgisizliğin vesikası" olarak tanımladığı ve modeli uygulayan önceki iktidarları da eleştirdiği ortaya çıktı.

"TAM 221 BANKAYA BORÇLANDIK VE TÜRKİYE BUNLARI ÖDEYEMEDİ"

Turgut Özal, Milliyet Gazetesi'nin 17 Eylül 1989 tarihli haberinde DÇM uygulamasını ve ağır bilançosunu şu ifadelerle açıklıyor:

"İnşallah gençlerimiz bundan ders alır. Bir daha böyle hesapsız kitapsız hatalar yaparak, gelecek nesilleri zor taşınan yük altına sokmaz. 84-89 arasında bu ödemeleri yapmasaydık aile başına herkese 1 milyon TL para ödeyebilirdik. 9 bin ilave okul, 900 orta boy fabrika, 500 hastane ve 4 bin km otoyol daha yapardık. 100 bin insan iş sahibi olabilirdi. İşte geçmişin hatalarının bir topluma ne kadara mal olduğunun basit bir bilançosu budur. 1970li yıllarda o zaman kendilerini akıllı, uyanık sananlar böyle bir yol buldular. Tam 221 bankaya borçlandık ve Türkiye bunları ödeyemedi."

özal2

"BU BORCU SİZ ÖDEDİNİZ"

Özal, söz konusu haberde ayrıca 84-89 arası yaşanan enflasyon-emisyonun ortalama yüzde 50'sinin DÇM ödemeleri nedeniyle yaratıldığını belirterek, "Benim memurum, işçim, esnafım diyenler, DÇM'nin yükünü vatandaşın sırtına yıktılar, orta direğin sırtına yıktılar. Bu borcu siz ödediniz" ifadelerinde bulunuyor.

özal1

özal3